Тяжкі узи скреп: Два російських художника попросили політичного притулку

Шведська влада розглядає прохання про притулок і надала художникам квартиру.
Художниця Лусіне Джанян. Фото: Вікіпедія.

Краснодарські художники Лусіне Джанян та Олексій Кнедляковський попросили політичного притулку у Швеції, повідомляє "Радио Свобода". Новину передають Патріоти України.

Шведська влада розглядає прохання про притулок і надала художникам квартиру. У січні Кнедляковський у День працівників служб державної безпеки прикріпив хрест на постамент пам'ятника Феліксу Дзержинському. Його звинуватили в хуліганстві й заарештували на 15 діб. За словами художника, ФСБ сприйняла його акцію "Новий чекіст" як образу.

"У нас були шведські візи, інших не було, часу розмірковувати теж не було. Вирішили не чекати, коли доправлять до СІЗО не зрозуміло за що", – підкреслив він. Кнедляковський також повідомив, що у 2016 році спробував організувати фестиваль "Медіаудар". Проте на місце заходу прийшли співробітники силових органів і козаки, після чого майданчик, із яким була домовлена акція, відмовився приймати фестиваль. Унаслідок чого Кнедляковський виступав на фуд-корті в торговому центрі.

"На Кубані дуже важко із проявами публічної активності. Немає ні місць, ні майданчиків, усе вичищене", – підкреслив він. Деякі роботи дружини Кнедляковського Джанян були присвячені підтримці Pussy Riot, і їх виставляли в Музеї сучасного мистецтва Марата Гельмана. Художниця розповіла, що після виставки її звільнили з Краснодарського університету культури та мистецтв, де вона дев'ять років працювала викладачем.

2014 року художники представляли у Швеції виставку "Біле коло", яка була присвячена протестам у Москві через третій президентський термін Володимира Путіна. "Їдуть не за власним бажанням люди. Боротися можна і не перебуваючи в Росії. У нас була ідеалістична картинка, що ми зараз тут усе розігріємо, вийде на вулицю 100–200 тисяч – і щось почнеться. Ці 100 тисяч вийшли, і нічого не почалося. Як вийшли, так і розійшлися. Протести останніх місяців показали, що виходить молодь у великій кількості, школярі. Може, це покоління щось дасть інше? Але найближчим часом я особливих перспектив, чесно кажучи, не бачу", – розповів Кнедляковський.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...