"Трамп хоче бути другом Путіна і боїться його. Він не зробить жодного кроку, який може розлютити господаря Кремля" - екс-чиновник Пентагону (відео)

На думку колишнього заступника помічника голови Пентагону єдине, що зупинить війну на Донбасі – це більший тиск на Москву. Путін не хоче відмовлятися від Донбасу. Тому що президент Росії хоче контролювати Україну.

Путін і Трамп. Фото:vox.com

Про позицію Дональда Трампа у протистоянні РФ та рецепт захисту від Росії розповів у відвертому інтерв'ю екс-заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер. Про це пише сайт каналу 24, передають Патріоти України.

Журналістка: Політика Адміністрації Барака Обами щодо України була радше стриманою. То чи може ситуація змінитися на краще для нас за Трампа, якого звинувачують у тісних зв'язках з Росією?

Майкл Карпентер: Перш за все, дозвольте заперечити вам. Насправді, в Адміінстрації Обами робили чимало. Запровадили потужні санкції проти Росії. Коли я працював у Пентагоні і Білому Домі, ми запровадили програму військових тренувань для української армії. Що, на мою думку, важливіше за військове оснащення, яке ми можемо чи не можемо виділити Україні.

Так, Обама міг би зробити більше. І за що я критикую Обаму, так саме за те, що він не погодився забезпечити Україну зброєю. Думаю, це велика помилка, якої припустився президент. Я не впевнений, що Трамп може виправити цю помилку. Я підозрюю, що він не погодиться надати зброю Україні. Але я можу помилятися.

Журналістка: Ми зараз бачимо, що ситуація дещо змінюється. Я маю на увазі фінансову допомогу, яку Сполучені Штати затвердили для України у бюджеті на наступний рік. Чи може це означати, що врешті ми отримаємо і летальну зброю? Вона б могла суттєво змінити ситуацію на Донбасі.

Майкл Карпентер: Я думаю, що надання зброї Україні, особливо протитанкової, є важливою темою. Я би наполягав також на наданні корабельних ракет, а так само протиповітряних ракет. Але, як я вже сказав, не думаю, що Адміністрація Трампа надасть цю зброю. Тому що з перших днів своєї виборчої кампанії Трамп мріяв про теплі приязні стосунки з Путіним. Цілком очевидно, що Трамп хоче бути другом Путіна і боїться його. Він не зробить жодного кроку, який може розлютити Путіна або викликати його незадоволення. Тому я песимістичний щодо планів Трампа. Але хороша новина в тому, що Конгрес, а я спілкувався з багатьма конгресменами, погодилися виділити Україні 350 мільйонів доларів на систему безпеки. Це значна цифра.

Журналістка: Якщо ми все ж таки отримаємо "Джавеліни", якою була б реакція Росії? Деякі експерти переконані, що це призвело би до ескалації конфлікту.

Майкл Карпентер: Не думаю. Гадаю, насправді, навпаки. Якщо США нададуть Україні протитанкові ракетні комплекси "Джавелін", це може зміцнити лінію оборони на Донбасі. Ситуація виглядатиме дещо по-іншому. Росія не зможе контролювати і перетинати лінію. Це правильно. Ми маємо дозволити українським солдатам захищати свої землі.

Якщо ми цього не зробимо, Росія просто загарбає усю Україну. Вона не знатиме жодних обмежень і не поважатиме жодних кордонів. Тому "Джавеліни" для України – це було би правильне рішення. І я не думаю, що вони спровокували б аргесію. Насправді, ви мабуть знаєте, за часів Адміністрації Обами ми вже виділяли деякі види збройних систем, наприклад, пускові установки.

Журналістка: Як ви думаєте, як можна зупинити війну на Донбасі?

Майкл Карпентер: Єдине, що зупинить війну, підкреслюю єдине – це більший тиск на Москву. Путін не хоче відмовлятися від Донбасу. Тому що президент Росії хоче контролювати Україну. Він хоче контролювати уряд в Києві. Це його мета, і він не здасться. Єдиний спосіб вирішити конфлікт – через два роки, через п'ять років – посилити санкції проти Росії. Діючі санкції не надто потужні. Вони можуть бути набагато ширшими. І, звичайно, потрібно розвивати українські війська.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...