Транспарант в руки: Більшість росіян хоче повернути "економіку Брежнєва"

Дослідники кажуть про те, що кількість таких громадян збільшується під час криз. За п'ять років частка прихильників ринкової моделі у Росії, навпаки, скоротилася з 36% до 26%.

Леонід Брежнєв. Ілюстрація:liveinternet.ru

У Росії зростає число громадян, які віддають перевагу економіці з держплануванням. На початок 2016 року такої точки зору дотримувалися більше половини (52%) росіян. Про це з'ясували дослідники з Інституту соціальної політики НДУ ВШЕ і Інституту соціології РАН, хоча у 2012 році частка прихильників Держплану не перевищувала 49%. Про це пишуть Ведомости, зазначають Патріоти України.

Дослідники говорять про те, що кількість таких громадян збільшується під час криз. За п'ять років частка прихильників ринкової моделі навпаки, скоротилася з 36% до 26%. Чим менше респонденти задоволені своїм матеріальним становищем і життям в цілому, чим нижче їх становище на шкалі матеріального добробуту, тим вище ностальгія за радянським минулим і тим менше вони довіряють бізнесу, відзначають автори дослідження.

Переважна більшість (80%) російських громадян переконані в тому, що встановлювати ціни на продукти харчування повинна держава, а не ринок. Дві третини опитаних заявили про те, що медичні послуги повинні бути державними. При цьому більше половини населення вважають, що держава повинна "забезпечувати роботою, будувати дороги, школи, дитячі садки та поліклініки і виконувати інші функції, що зачіпають інтереси громадян".

До бізнесу росіяни налаштовані не надто лояльно - близько 40% жителів країни не готові доручити бізнесу навіть організацію вивезення сміття і вважають, що робити це можуть тільки державні структури. В цілому до великого бізнесу в Росії ставляться гірше, ніж до малого і середнього, оскільки він асоціюється з "доходами обраних від продажу природних - а отже, народних - ресурсів". Зате малому і середньому бізнесу менше довіряють, оскільки з його представниками громадяни стикаються частіше - і, відповідно, краще бачать вади.

Через недовіру майже 40% російських громадян упевнені, що досягти взаєморозуміння між багатими і бідними в Росії неможливо. Вони звинувачують у нерівності підприємців, дратуються через їх багатство, вважають, що воно нажите нечесним шляхом. Велика частина населення просто не помічає спроб бізнесу вирішувати суспільні проблеми, йдеться в дослідженні. Лише 1-3% громадян переконані, що приватні компанії повинні мати пріоритет перед державними.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...