Це може бути лише політичним сигналом. США запізнилися з передачею ракет Javelin Україні на два роки, - The Washington Post

Російські окупанти використовують танки з Росії в якості мобільної артилерії. Вони стріляють з цих машин з відстані, на якій українські солдати не зможуть їх знищити за допомогою Javelin.

Ілюстрація:INTV.ua

Уряд США розглядає можливість відправити протитанкові ракети Javelin Україні. Але цей крок потрібно було зробити два роки тому. Сьогодні ж не зрозуміло, як ці системи допоможуть Україні у війні проти російської агресії. Адже сьогодні ворог в Донбасі обстрілює українські позиції з артилерії, а також влаштовує нічні спроби захопити території в "сірій зоні". Про це пише Washington Post з посиланням на американських експертів, передають Патріоти України з посиланням на Zn.ua.

"Ця ідея не випливає з певної політики або стратегії", - сказав експерт з українського конфлікту Центру Вільсона Майкл Кофман, додавши, що багато ознак вказують, що рішення передати зброю - політичне, а не продиктовано військовою необхідністю.

Javelin - це протитанкові керовані ракетні системи, які використовують інфрачервоний промінь для фіксації мети. Вони ефективні на відстані трьох миль. Система досить легка, щоб солдати могли її носити і запускати з плеча. Ракета б'є по танку зверху, де броня тонша.

Але Кофман зазначає, що зараз в Донбасі танкові бої дуже рідко відбуваються. Після 2015 року їх було не багато. Російські сили використовують танки з Росії в якості мобільної артилерії. Вони стріляють з цих машин з відстані, на якій українські солдати не зможуть їх знищити за допомогою Javelin. Хоча Кофман зазначає, що американські протитанкові ракети можна використовувати і проти інших бронемашин або ворожих фортифікацій.

Експерт також зазначив, що Javelin досить дорогі і коштують 246 тисяч доларів за одну ракету. А в України вже є власні дешевші аналоги, такі як система "Стугна-П".

На думку експерта, все це вказує, що поставка Javelin в Україні буде швидше політичним сигналом про серйозне стримування з боку Вашингтона.

"Українці хочуть, щоб США забезпечили їх зброєю для того, щоб це стало сильним сигналом в Києві і Кремлі", - вважає експерт.

Кофман зазначає, що важливо надати українській армії захищені системи зв'язку і розвідувальні дрони. Вашингтон вже забезпечив цими нелетальними засобами, але вони не такі сучасні, як ті, що використовують російські сили.

"Росія перекидає своє найсучасніше обладнання. До того ж, вона відправляє радників для управління маріонетковими силами", - сказав генерал Кертіс Скапарротті, який командує американськими силами в НАТО.

Кофман вважає, що варто врахувати і те, як Росія відповість на поставку Javelin українцям.

"Росіяни дотримуються політики взаємності, як ми недавно побачили на прикладі останньої дипломатичної чистки. Вони будуть дивитися на це як на ознаку того, що США хочуть вбивати росіян. Відповідь на це буде не в Україні", - переконаний експерт.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...