У приватній розвідці США спрогнозували, що чекає світ у найближчі три місяці

Аналітики попереджають, що результат французьких виборів може поставити єврозону на коліна і викликати потрясіння через глобальні ринки. Тим часом США найближчим часом намагатимуться вирішити ядерну проблему навколо КНДР.

Дональд Трамп. Ілюстрація:kp.ua

У найближчі три місяці США будуть намагатися вирішити ядерну проблему навколо Північної Кореї, країни ОПЕК продовжать скорочення видобутку нафти ще на півроку, Росія зануриться у внутрішні проблеми, а Європа завмре в очікуванні результатів виборів у Франції. Про це зазначають в своєму звіті експерти приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

На першому місці для багатьох лідерів в наступному кварталі буде питання торгівлі. Поки президент США Дональд Трамп ще освоюється в Білому домі і загруз у чварах з Конгресом через підозри у зв'язках з Росією, його команда спробує привернути увагу громадськості до свого торговельного порядку денного. З цією метою, зазначають Stratfor, Вашингтон працюватиме над роз'ясненням своєї стратегії щодо боротьби з маніпуляціями з валютою за кордоном, щодо посилення контролю за діючим торговим законодавством і щодо підготовки до перегляду Північноамериканської угоди про вільну торгівлю NAFTA. За прогнозами експертів, невизначеність намірів Білого дому спонукає найбільших торгових партнерів Сполучених Штатів шукати нові економічні відносини в інших місцях.

У той же час деякі з них будуть використовувати співпрацю в області безпеки і обіцянки інвестицій, щоб заручитися позитивною позицією Вашингтона - або, принаймні, спробувати відбитися від каральних торговельних заходів. Китай буде одним з них, вважають аналітики, оскільки він використовує свій економічний підйом і зростаюче почуття невідкладності навколо ядерної програми Північної Кореї в напружених торгових переговорах зі Сполученими Штатами.

У свою чергу, Білий дім зробить все можливе, щоб проштовхнути вторинні санкції проти непоступливого сусіда Китаю, можливо, навіть піде на посилення військової допомоги Тайваню, щоб змусити Пекін вплутатися у війну. Але навіть якщо у Вашингтона є свій план, зазначають в Stratfor, то навіть найсуворіший режим санкцій не допоможе сповільнити хід ядерної програми Пхеньяна. Тоді у Сполучених Штатів не буде вибору, окрім як створити надійний військовий стримуючий фактор проти Північної Кореї - крок, який тільки погіршить розрив між Вашингтоном і Пекіном, додають аналітики.

Атака авіабази Сирії Сполученими штатами в значній мірі була організована для того, щоб показати Пекіну і Пхеньяну, що Білий дім може вимушено йти на військові кроки. Напад став сильним сигналом противникам США, але це створило ускладнення Вашингтону на сирійському полі бою з Росією. Експерти впевнені, що Москва намагатиметься використовувати підвищений ризик зіткнень в Сирії і боротьбу з "Ісламською державою", щоб посадити Трампа за стіл переговорів. Але сам Кремль буде все менше схильний довіряти Заходу і все більше занурюватися в проблеми всередині країни.

Що стосується Туреччини, то вона буде приділяти більше уваги Північному Іраку, де вибухає конфлікт між арабськими і курдськими силами. Високо оцінений, багатий нафтою район Кіркука залишається ключовим моментом в конкурентній боротьбі за вплив між Туреччиною з Іраном. За прогнозами аналітиків, Вашингтон, прагнучи до балансу з шиїтським Іраном, надасть підтримку сунітським державам, очолюваним Саудівською Аравією. Але ядерна угода США з Тегераном не зміниться.

Тим часом Саудівська Аравія і її союзники в Перській затоці візьмуть на себе тягар з підтримки скорочення видобутку нафти в ОПЕК ще на шість місяців, говориться в звіті Stratfor. Стійкі ціни на нафту "куплять" уряд Венесуели, який буде відчувати брак коштів, для того, щоб привести свої фінанси в порядок. Але навіть це Каракасу, за прогнозами експертів, не допоможе: ризик дефолту зростатиме в другій половині року, а правлячій партії доведеться зайнятися консолідацією влади в рамках підготовки до тієї метушні, яка ще попереду.

Венесуела - не єдина держава, що прагне до однопартійного правління. З іншого боку земної кулі індійська політика "хитнулася вправо". Цю тенденцію прем'єр-міністр Нарендра Моді і його правоцентристська партія Бхаратія Джаната можуть використовувати в своїх інтересах. У цьому кварталі вони будуть зосереджені на масштабній перебудові податкової політики, яка раніше допомогла очистити парламент. Їхні плани виглядають ще більш реалістичними через посилення влади індуїстських націоналістів країни, що дає правлячій партії політичний капітал і можливість проштовхувати необхідні структурні реформи.

У Нігерії буде куди менше можливостей для проведення необхідних реформ, оскільки боротьба, що посилюється за владу в Абуджі, призводить до ситуації, коли уряд майже бездіє. Стан здоров'я президента Мухаммаду Бухарі викликає питання про те, хто буде його наступником. Лідер перехідної Південної Африки, Джейкоб Зума швидко зміцнює владу, готуючись до можливого подальшого розвитку подій, пише Stratfor.

Лідери країн Європи також стикаються зі зростаючою загрозою для їхньої влади, зазначають експерти, хоча і зовсім іншого роду. Франція готується до виборів, які поставлять традиційну політичну еліту країни проти зростаючого євроскептицизму, та й Італія мабуть не сильно відстає в цій тенденції. Результат французьких виборів може поставити єврозону на коліна і викликати потрясіння через глобальні ринки, резюмують аналітики.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...