У Росії є досвід використання воєнізованих груп, а також дезінформації, корупції та іншої тактики, щоб дестабілізувати своїх сусідів" - The Washington Post

Тактики, які РФ відточує в Україні і Молдові, часто проходять випробування і далі на Заході.

Путін. ілюстрація:washingtonpost.com

"Сьогодні нам всім відомо про російські дезінформаційні кампанії, які покликані підірвати демократію і посіяти недовіру, вони проводяться в багатьох західних країнах. Також відомі різноманітні методи корупції, використовувані Росією - комерційні компанії обслуговують політичні цілі держави, банки та олігархи спонсорують іноземних політиків. Але це ще не все. Обмеженій в засобах колишній супердержаві, яка намагається за безцінь відновити свій вплив, одних тільки грошей і тролів недостатньо." Про це йдеться у статті видання The Washington Post, передають Патріоти України, продовжуючи:

У багатьох регіонах, де більше, де менше, є молоді люди, захоплені зброєю, камуфляжем, дзюдо і військовими іграми, які проводяться в лісі. У США і Великобританії в пейнтбол і страйкбол, де задіяно реалістичну "зброю", що стріляє нешкідливими пластиковими кульками з фарбою, грають на дитячих днях народження, а також в компаніях, коли треба згуртувати колектив. Але такі ігри іноді залучають клієнтуру яскраво вираженого військового характеру. На східних рубежах Європи ними певною мірою зацікавилася Росія.

Росія проявила більш ніж добросусідський інтерес до гравців в страйкбол, членам клубів бойових мистецтв і стрілянини в Латвії та Естонії - країнах, де багато російськомовних. Російські тренери зі зв'язками у військових колах і навіть силах спецпризначення приєдналися до деяких клубів в цих країнах, навчаючи того, що один спостерігач назвав "тактикою дрібних підрозділів".

Ці "бійцівські клуби" вчать якійсь "системі", практичним навичкам російських бойових мистецтв, "задушливим" прийомам і інші формам рукопашного бою. Вони відкрито рекламують свою діяльність в столиці Естонії Таллінні. Латвійська влада була настільки налякана можливими зв'язками з розвідкою тих росіян, які прибули в грудні в їхню країну, щоб судити на змаганнях по страйкболу, що депортувала їх, назвавши запланований захід "військовим тактичним навчанням".

Це відбувається не тільки в прибалтійських державах. У жовтні 2016 року 76-річний угорський неонацист застрелив угорського поліцейського. Пізніше з'ясувалося, що його невелика воєнізована група також підтримувала зв'язки з Росією. Вона тренувалася з російськими дипломатами, які можливо, були військовими розвідниками. У Німеччині налічується більше 60 клубів "Система"; багато з них відкрито використовують відзнаки російської армії і контррозвідки. Нещодавно там відкрився німецький філіал російського патріотичного байкерського клубу "Нічні вовки".

Звичайно, це лише крихітні групи, що працюють в мирних країнах. Набагато серйозніше виглядають найняті Росією найманці, повідомлення про яких з'явилися минулого тижня, і які нібито створили воєнізований підрозділ в Боснії, щоб підтримати лідера сербських сепаратистів.

Спочатку ця новина з'явилася в місцевій газеті, але згодом цю інформацію підтвердив боснійський уряд. Колишній міністр енергетики Боснії прокоментував цей інцидент в похмурих виразах. Він відкрито заявив "Guardian", що це "складова частина більш масштабних змін міжнародного порядку": росіяни "вирішили використовувати свої важелі впливу на Балканах" для того, щоб "знову розпалити конфлікт".

Наскільки це важливо? Можна було б відмахнутися від цих випадків у вигляді окремих і несуттєвих, якби не той факт, що у Росії дійсно є досвід використання воєнізованих груп, а також дезінформації, корупції та іншої тактики, щоб дестабілізувати своїх сусідів.

Окупацію Криму здійснювали "маленькі зелені чоловічки" - російські солдати в формі без відзнак. Але місцеві, які раптово стали «сепаратистами» на сході України, вийшли з більш похмурого воєнізованого середовища. Є приклади більш давні: раптове виникнення угруповань збройних місцевих головорізів, що раніше пройшли підготовку в СРСР, в 1945 році зіграло чималу роль в радянізації Центральної Європи.

Це має важливе значення ще з тієї причини: тактики, які Росія відточує в Україні і в Молдові, часто проходять випробування і далі на Заході. Слід зауважити для загального відома - дана деталь не отримала належної уваги, хоча на це заслуговує - що один з каналів, по якому російська влада очевидно намагалися налагодити контакти з передвиборчим штабом Трампа, пов'язаний з Національною стрілецькою асоціацією.

У грудні газета "New York Times" повідомила, що активіст цієї асоціації Пол Еріксон в травні 2016 року написав раднику з штабу Трампа, що він "встановив неофіційний канал зв'язку з Кремлем президента Володимира Путіна" і запропонував організувати зустріч з офіційним російським представником на національному з'їзді стрілецької організації в Луїсвіллі.

Як повідомила "New York Times", Еріксон зробив кілька поїздок в Росію, налагодив зв'язки з російською організацією, яка виступає за право на носіння зброї, і разом з російським партнером заснував компанію - така поведінка в Латвії негайно викликала б питання. Згідно з повідомленнями ЗМІ, ФБР вже почало розслідування, намагаючись з'ясувати, чи не фінансували потайки російські агенти передвиборну кампанію Трампа, діючи через Національну стрілецьку асоціацію, і це дуже погана ознака.

Якби це був 2015 рік, ми могли б над цим посміятися. Але в 2016 році Кремль провів нахабну дезинформаційну кампанію у США, як він робив це в Україні, і практично нічим не поплатився. У 2018 році - або в 2028 - можливо, Кремль почне експериментувати, проводячи ще більш жорстку "українську тактику".

Ексчиновник Нацполіції, який скандалив у ресторані Goodwine, засвітився у компанії нардепа Тищенка (фото)

середа, 24 квітень 2024, 20:17

Експрацівник департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції України Віталій Манасян засвітився у компанії нардепа Миколи Тищенка. Про це свідчить світлина, опублікована журналістом «Української правди» Михайлом Ткачом, передають Патріоти України. «Н...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...