У виключній морській економічній зоні України: ДПСУ виявила за 65 км від Одеси бурові, вкрадені Росією в Криму (відео)

На порушення міжнародних правил мореплавання суднокоманди та інші, які перебували на платформах СПБУ, зокрема й озброєні особи, не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників, які подавалися на загальноприйнятому радіочастотному каналі.

Фото:прес-служба Держприкордонслужби України

Державна прикордонна служба України виявила дві захоплені Російською Федерацією українські бурові установки у виключній (морській) економічній зоні України в Чорному морі і зафіксувала їх роботу. Про це на прес-конференції в Одесі повідомив перший заступник начальника – начальник штабу Південного регіонального управління Держприкордонслужби України генерал-майор Віктор Бабюк, передають Патріоти України з посиланням на УНІАН.

За його словами, 30 листопада та 1 грудня прикордонники провели спеціальну морську операцію з висвітлення обстановки у виключній (морській) економічній зоні України в районі Одеського газового родовища, в Північно-Західній частині Чорного моря.

На першому етапі операції для проведення повітряної розвідки зазначеного району було залучено літак ВМС України. "На світанку 1 грудня за 65 миль на південь від Одеси кораблем Морської охорони «Григорій Куроп’ятников» виявлено дві самопіднімальні бурові установки (СПБУ), захоплені Росією в період окупації Автономної Республіки Крим", – сказав Бабюк.

Державна прикордонна служба України виявила дві захоплені Російською Федерацією українські бурові установки у виключній (морській) економічній зоні України в Чорному морі.

Він зазначив, що на порушення міжнародних правил мореплавання суднокоманди та інші, які перебували на платформах СПБУ, зокрема й озброєні особи, не відповідали на неодноразові запити українських прикордонників, які подавалися на загальноприйнятому радіочастотному каналі.

Як зазначив начальник штабу I-го загону Морської охорони капітан I рангу Ігор Зап’янцев, невдовзі в район Одеського газового родовища підійшов російський військовий корабель, який на порушення норм міжнародного морського права здійснив небезпечне маневрування поблизу українського корабля. «Завдяки вмілим діям нашого екіпажу вдалося запобігти зіткненню кораблів», – наголосив Зап’янцев.

"Григорій Куроп’ятников" зафіксував порушення Російською Федерацією норм міжнародного морського права. Відповідні процесуальні та інші документи передано представникам правоохоронних органів, прокуратури. Крім того, зафіксовано факт зміни державою-агресором навігаційних даних і назви захопленої СПБУ і незаконне використання на ній російського прапора.

За ініціативою Адміністрації Держприкордонслужби в морському поході взяли участь представники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, СБУ, Національної поліції в АР Крим, «Нафтогазу» і «Чорноморнафтогазу», прокуратури АР Крим, та військової прокуратури Південного регіону, екологічної інспекції.

Як наголосив Бабюк, задокументовані результати морської операції встановленим порядком буде надано уповноваженим державним органам для посилення позиції України в міжнародних судових процесах проти Російської Федерації.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...