Учені заявили, що кава може викликати проблеми зі слухом

Щоправда, тим, хто дозволяє собі лише одну-дві чашки в день, нічого не загрожує.

Ілюстрація: zanimatelno.com

Щоденне споживання кави може виявитися небезпечним для здоров’я, оскільки кофеїн блокує механізм відновлення слуху після тимчасового пошкодження гучними звуками виробництва, музики або гулу літака, заявили вчені із Університету Макгілла, повідомляють Патріоти України.

"Наше дослідження підтвердило, що вплив гучних звукових стимулів в поєднанні з щоденним споживанням 25 мг/кг кофеїну мало чітко негативний вплив на відновлення слугу", - зазначив професор Фейсал Зававі, отоларинголог і член лабораторії з вивчення проблем слуху Університету Макгілла.

За його словами, коли вухо піддається впливу гучного шуму, слух може постраждати за рахунок зсуву шумового порогу. Таке порушення є оборотним протягом перших 72 годин, але тільки за певних умов.

Так, команда доктора Зававі протестувала теорію на тваринах, здійснюючи на них вплив звуком до 110 дБ - за аналогією з шумом гучного концерту - протягом однієї години. Половині піддослідних разом з їжею давали кофеїн.

Виявилося, що у перший день експерименту не було ніякої різниці між слухом груп, які вживали і не вживали кофеїн. Але після восьми днів випробувань, група, яка споживала регулярні дози кофеїну, продемонструвала значне погіршення слуху в порівнянні з іншою половиною.

Згідно з проведеними дослідженнями, максимально рекомендована доза споживання кофеїну, яка не спричинить шкоди здоров’ю, становить 3 мг/кг в день, що дорівнює приблизьмо восьми чашкам кави. У той же час багато газованих напоїв значно перевищують ці показники, вміщуючи понад 200 мг кофеїну в пляшці, попереджують вчені.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...