Українське слідство не зробило нічого для повернення в Україну грошей екс-голови НБУ Арбузова - Касько

Конфіскація Латвією грошей Арбузова - це не кінець. Подібне буде відбуватися знову. І так буде до тих пір, поки українське слідство не почне працювати, запевнив екс-заступник Шокіна.

Віталій Касько. Фото:nr2.com.ua

Екс-заступник генпрокурора Віталій Касько зазначив, що для повернення в Україну грошей втікачів екс-чиновників необхідно довести їх злочинне походження. Про це він заявив виданню Гордон, коментуючи конфіскацію судом Латвії на користь держави 50 мільйонів євро у справі про розкрадання коштів з бюджету України, серед яких були гроші екс-глави Національного банку України Сергія Арбузова, зазначають Патріоти України.

"Повернення грошей можливе тільки після засудження екс-високопосадовця за корупційні злочини, а також докази зв'язку виявлених коштів з вчиненням злочину в Україні. Якщо слідство не проводить розслідування і не доводить протиправність походження цих грошей, то вони повертаються до України іншим боком. Я навіть не знаю, чи можна назвати це коштами Арбузова. Ці гроші з ним пов'язувало українське слідство, але при цьому не зробило нічого для доказу їх злочинного походження та повернення в Україну", - зазначив Касько.

Він акцентував увагу на тому, що вже давно не працює в ГПУ.

"Мене вже вісім місяців немає в цій чудовій організації. За цей час можна було гори перевернути, якщо хотіли б. Моя позиція не змінилася. До цього призвела корупція і бездіяльність слідства в Україні. Конфіскація Латвією грошей Арбузова - це не кінець. Подібне буде відбуватися знову. І так буде до тих пір, поки українське слідство не почне працювати. Можна багато чого розповідати, але істина така", - заявив Касько.

Він підкреслив, що в бюджеті України раніше передбачалися гроші побіжного екс-президента Віктора Януковича, однак повернути їх в країну так і не вийшло.

"Минулого бюджет вже закладали якісь мільярди Януковича. Але ж нічого в казну повернути не вдалося. Тому передбачати в бюджеті гроші втікачів екс-чиновників, які в Україні повернути ще не вдалося, - це популізм. Взагалі процес повернення грошей з інших країн є складним і тривалим. Але головне - для цього потрібно працювати. А якщо слідчі органи нічого не роблять, то вони і через п'ять років не повернуться. Просто подивіться, скільки років вже повертають в Україну гроші екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка ", - резюмував Касько.

За даними програми журналістських розслідувань De Facto, суд Латвії конфіскував на користь держави 50 мільйонів євро у справі про розкрадання коштів з бюджету України, які "відмивали" через латвійські банки.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...