Усіх більше непокоїть, щоб не втік: Експерт розповів, які ще варто встановити додаткові обмеження для Насірова

Всім, з ким би зустрічався Роман Насіров, варто надати статус свідка і почати їх викликати на допити.

Насірову треба завадити знищити докази. Фото: Обозреватель.

Є застереження, що після того, як главу ДФС Романа Насірова випустили під домашній арешт, він може тим чи іншим способом впливати на слідство і учасників процесу. Таку думку сайту "24" висловив політичний експерт Тарас Чорновіл, передають Патріоти України.

"Насірову вдягнуть електронний браслет, але, здається, він не повинен цілодобово бути під домашнім арештом і може пересуватися містом. І це недолік. Тому що всі сили слідство кинуло на те, щоб виписати максимальну заставу і пропустили, що можна було зазначити в умовах звільнення цілодобове перебування під домашнім арештом", – говорить експерт.

Далі, за словами політолога, за рішенням суду можна встановити прослуховування телефонів тощо, щоб мінімалізувати його контакти із зовнішнім світом. А всім, з ким би зустрічався Насіров, надати статус свідка і почати їх викликати на допити. Це, вважає він, відіб'є у багатьох бажання.

Водночас Тарас Чорновіл зауважив, що суд не міг встановити суму застави більше, ніж 100 мільйонів гривень. Очевидно, відзначає він, що в Насірова є два мільярди гривень (таку суму вимагав САП – "24") і більше. Але якби суд встановив таку суму, то адвокати мали б підстави для оскарження. Вони б подали позов в ЄСПЛ, доводячи упереджений підхід тощо.

"Сума застави має корелюватися не із завданими збитками державі, а з майновим станом підозрюваного. Застава – це не покарання, а упередження від утечі. Але застава не забезпечує можливість впливу особи на свідків і інших учасників процесу", – зазначає Чорновіл.

За його словами, запобігати цьому вже повинно слідство. Треба зафіксувати тих, на кого Насіров може тиснути і допитати їх. Також треба вилучити всі документи, які Насіров ще може знищити.

"Базові документи у слідства, очевидно, є. Але справа, по якій його зараз судять, дуже неоднозначна. Невідомо чи НАБУ виграє – треба шукати інші. Там, думаю, на весь КПК можна знайти підстави. І ці документи зараз можуть зникнути", – вважає Тарас Чорновіл.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...