Успіхи на Світлодарській дузі, нова зброя "укропів", захоплення трофеїв - перемоги тижня у зоні АТО

За цей тиждень ЗСУ разом зі спецслужбами можуть записати собі в актив вагомі звитяги.

ЗСУ на Донбасі. Ілюстрація:Факти - ICTV

Ще один важкий тиждень минає у зоні АТО. Попри так зване "хлібне перемир'я", він приніс як втрати і руйнування, так і перемоги. Видання Depo.ua продовжує відслідковувати перемоги нашої армії. передають Патріоти України.

Отож, цього тижня Збройні сили України разом зі спецслужбами можуть записати собі в актив наступні звитяги.

Бойові успіхи ЗСУ на Світлодарській дузі

7 серпня в районі Світлодарської дуги українським бійціям вдалося знищити вогневу точку бойовиків під назвою "Мурашник", яка впродовж тривалого часу була недосяжною і забрала чимало життів українських воїнів.

Окрім зруйнованої позиції ворог зазнав ще й людських втрат: кілька "200-х" і понад десять "300-х".

Затримання бойовиків "Л-ДНР"

7 серпня у Костянтинівці затримали бойовика, який служив в так званій "1-й Слов'янської бригаді "ДНР" і повернувся додому після поранення.

Повідомляється, що навесні 2014-го року 37-річний чоловік вступив до лав бойовиків "помічником з матеріального забезпечення".

Отримавши зброю, він виїхав до окупованого Донецька, де в складі "1-ї Слов'янської бригади" проходив тренування і навчання на позиціях противника. Спочатку він зі своїми товаришами на автомобілі "Газель" розвозили продукти на блокпости бойовиків. Потім, отримавши автомат Калашникова, він став охоронцем.

У Донецьку чоловік отримав місце в "мотострілковому батальйоні", ручний кулемет і форму російського зразка. Після тренувань, він разом з іншими найманцями, вирушив на бойові позиції.

Отримавши травму, бойовик прийшов до висновку, що служити бойовикам більше не хоче – і виїхав з окупованої території до рідного міста. Проте сховатися від правосуддя і уникнути покарання йому не вдалося.

10 серпня співробітники Служби безпеки України затримали на Луганщині бойовика терористичного батальйону "Призрак" так званої "ЛНР".

Правоохоронці встановили, що двічі судимий мешканець тимчасово окупованого Перевальська після звільнення з в'язниці у 2014 році приєднався до терористів.

Бойовик служив у комендатурі в Алчевську та зі зброєю охороняв штаб бандугруповання "Призрак", засноване Олексієм Мозговим у 2014-му році. Зі слів затриманого, у незаконному збройному формуванні він пройшов підготовку під керівництвом російського інструктора, який навчав бойовиків поводженню з кулеметами та мінометами.

На початку 2016 року чоловік з особистих причин покинув терористів та перебрався на територію контрольовану українською владою. Тривалий час він переховувався у близької знайомої у Рубіжному, де і був затриманий співробітниками спецслужби. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України. Зупинка просування ДРГ на Світлодарській дузі і під Маріуполем, плюс захоплення трофею

8 серпня на Світлодарській дузі на міні підірвалася ворожа ДРГ. В результаті підриву у ворога: 2 – "200-х" та 3 – "300-х". 10 серпня на Маріупольському напрямку військові ЗСУ розбили ДРГ противника і захопили трофей.

Бойовики намагалися підібратися зо позицій ЗСУ групою з 12 осіб, а до "сірої зони" дісталися військовим транспортом. Двох з них українці бійці прийняли одразу, інщі навіть у бій не вступали. Також бійці відібрали військовий "Урал", на якому прибула ДРГ противника.

Поставка американської летальної зброї в Україну

9 серпня стало відомо, що за контрактом між українською державною компанією "Спецтехноекспорт" і американською компанією AirTronic, США вже постачає гранатомети в Україну.

Ще 11 листопада 2016-го року був підписаний українсько-американський контракт, розрахований на поставку 100 пускових установок PSRL-1 вартістю 554 575 доларів. Поставка мала бути здійснена 8 квітня 2017 року.

PSRL-1 (ручний протитанковий гранатомет) являє собою модернізовану версію російського протитанкового ручного гранатомета РПГ-7. Компанія AirTronic запустила серійне виробництво цієї зброї в 2016 році, розробивши дві модифікації RPG-7: PSRL-1 і GS 777 (PSRL-2). В пусковій установці AirTroniс використовуються гранати RPG-7, однак компанія розробляє керовані гранати зі збільшенням ефективної дальності до 2000 м.

Паніка в рядах бойовиків "Л-ДНР"

9 серпня стало відомо, що командування "2-го АК ЛНР" висловило претензії низці командирів батальйонної і бригадної ланки через "невиправдані втрати" в результаті відкриття вогню з необладнаних належним чином в інженерному плані позицій.

На думку командування "армійського корпусу", з вини командирів підрозділів особовий склад лінується займатися інженерним обладнанням позицій, багато опорних пунктів належним чином не обладнані, зруйновані укріплення не відновлюються.

Це призводить до загибелі бойовиків при відкритті вогню ВСУ, а в підсумку вкрай негативно впливає на морально-психологічний стан особового складу, який все частіше відмовляється виконувати накази з обстрілу позицій українських військ в побоюванні стати жертвами вогню у відповідь.

Ось так українські воїни наводять страх на бойовиків навіть під час перемир'я.

Попередження контрабанди зброї з зони АТО

9 серпня у Донецькій області правоохоронці затримали на КПВВ при спробі в'їзду на підконтрольну українській владі територію автівку, в якій був рюкзак з боєприпасами.

За даними правоохоронців, у салоні був рюкзак із димовою шашкою, сигнальною ракетою, 8 гранатами різного типу, 18 запалами до гранат та 41 патроном до автомату Калашникова. Хазяїн небезпечного багажу пояснив, що підвозив незнайомих чоловіків і, "напевно, вони його і забули". Правдивість його свідчень буде перевірятися під час досудового розслідування.

За даним фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 ("Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами") Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк до 7 років.

Формування оборонного сектору НАБУ

10 серпня директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник повідомив, що у системі Бюро наразі формується спецпідрозділ детективів, який займатиметься оборонним сектором.

"Зараз формується підрозділ і ми не залишаємо поза увагою оборонний сектор. Це – надзвичайно важливо в умовах війни і в умовах надзвичайно великого фінансування Міністерства оборони. … Тому мною було прийняте рішення після дообрання детективів НАБУ, що цим буде займатися окремий сектор детективів", – повідомив Ситник.

Рішення дуже своєчасно і необхідне, тому що вчасне виявлення казнокрадів, корупціонерів і представників "5-ї колони" в оборонному секторі ще більше наблизить перемогу над ворогом.

Нова зброя укропів

10 серпня стало відомо, як українські бійці, за допомогою новенького коптера, який їм прислали волонтери, знищили ворожу зенітну установку.

Бойовики підігнали зброю для чергового вечірнього обстрілу української армії. Однак бійці ЗСУ вчасно зреагували.

Коптер українські військові отримали не так давно, однак це не завадило їм завдати безпомилкового удару по позиціях окупантів.

Як бачимо, цей тиждень виявився досить вдалим і Україні вдалося здобути ряд перемог, які ще на кілька кроків наблизили головну перемогу.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...