Утаємничений "Ятаган": "Укроборонпром" розкриває карти стосовно дуже перспективного танка (відео)

"Ятаган" був розроблений у ДП "ХКБМ ім. Морозова", що входить до складу "Укроборонпрому", та є ефективним рішенням з інтеграції стандартів Альянсу в українську бронетехніку.

Фото:ukroboronprom.com.ua

Танк Т-84-120 "Ятаган" – основний бойовий танк, який оснащений 120-мм гарматою у відповідності до прийнятого у країнах НАТО стандарту. Ця бойова машина буде продемонстрована у Києві під час урочистих заходів з нагоди Дня Незалежності України. Про це повідомила прес-служба "Укроборонпрому", передають Патріоти України.

"Ятаган" був розроблений у ДП "ХКБМ ім. Морозова", що входить до складу "Укроборонпрому", та є ефективним рішенням з інтеграції стандартів Альянсу в українську бронетехніку. Для вирішення цієї задачі харківські інженери з нуля розробили новий механізм заряджання, який може працювати з унітарними пострілами натівскього стандарту.

Новий механізм заряджання працює по конвеєрному принципу та розміщений у спеціальному відсіку в задній частині башти. Цей відсік відокремлений від екіпажу та має спеціальні вишибні панелі, що дозволяє максимально підняти безпеку екіпажу та повністю відповідає рішенням конструкторської школі країн-членів НАТО.

Використання натівської танкової гармати значно розширює номенклатуру боєприпасів, які можуть використовуватись Т-84-120. Мова йде не тільки про снаряди, що можуть виготовлятися на новій технологічній лінії, яка встановлена на ДАХК "Артем", але і боєприпаси виробництва країн-членів НАТО.

Окрім потужної натівської зброї, "Ятаган" має високі ходові характеристики. Завдяки 1200-сильному дизельному двигуну, 48-тона машина розганяється до 65 км/год. Питома потужність Т-84-120 складає 26 к.с./т, що значно вища за показники не тільки Т-64, Т-72 чи російського Т-90, але і деяких сучасних танків країн Альянсу.В цей же час, за захист танку відповідає не тільки багатошарова броня, але і сучасні засоби динамічного захисту "Ніж" та комплекс електроно-оптичної протидії від керованого озброєння. Що у сукупності робить "Ятаган" захищеною, маневреною машиною з потужною зброєю. Загалом, конструкторські та технологічні рішення, які були відпрацьовані під час розробки Т-84-120 "Ятаган" ще у 2000-х роках, дозволяють вести мову про можливість поступової модернізації вже існуючого парку українських танків та розробку нових зразків бронетанкової техніки, як під вже існуючі 120-мм артилерійські системи, так і перспективні.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...