В ОБСЄ викрили цинічну брехню бойовиків щодо підриву авто із спостерігачами

Олександр Хуг спростував заяви бойовиків, що автомобіль місії "відхилився від маршруту "і через це підірвався на фугасі". Дорога, на якій стався вибух, розташована за 2 км від лінії зіткнення.

Олександр Хуг. Фото: 112.ua.

Мін на дорозі поблизу н.п. Пришиб, де підірвався патруль місії ОБСЄ, не мало бути взагалі: раніше вона використовувалася як патрулями місії ОБСЄ, так і місцевим транспортом. Про це на брифінгу ввечері 23 квітня повідомив заступник голови СММ ОБСЄ Александр Хуг, передають Патріоти України із посиланням на Українську правду.

Хуг спростував заяви бойовиків, що автомобіль місії "відхилився від маршруту "і через це підірвався на фугасі. Він зазначив, що дорога, на якій стався вибух, розташована за 2 км від лінії зіткнення. "Попри це - мін там не мало бути взагалі", - заявив Хуг та нагадав, що тристороння контактна група та інші підписанти меморандуму до "Мінських угод" від 19 вересня 2014 року заборонили встановлення мінно-вибухових загороджень та передбачили зобов'язання зняти такі раніше встановлені загородження.

"Як для цивільних осіб, які проживають у цьому районі, так і для спостерігачів місії ОБСЄ ці зобов'язання лишаються здебільшого лише на папері", - зазначив Хуг. "Будь-хто, хто причетний до закладення міни, внаслідок підриву якої загинув та поранено членів патруля, має бути притягнутий до відповідальності", - додав він.

"Один член патруля, який загинув внаслідок вибуху - громадянин США. Ще двоє - громадяни Німеччини та Чехії - отримали поранення та доправлені до лікарні у Луганську. Інші троє членів патруля з автомобіля, який не постраждав від вибуху, було доправлено до бази місії, яка розташована у цьому районі", - повідомив він.

Деталі про стан здоров'я членів патруля, які перебувають у лікарні, можна буде повідомили після медичних оглядів, які вони проходять, додав Хуг. Також він повідомив, що обидва автомобіля, на яких пересувалися спостерігачі, були броньованими.

Коментуючи питання, чи даний інцидент може стати причиною для розміщення в Україні озброєної місії ОБСЄ, Хуг зазначив: "Дане питання - у компетенції постійної Ради ОБСЄ, яка може або змінити наш мандат, або створити іншу місію". "Ми налаштовані рішуче щодо реалізації нашого мандату", - додав заступник голови СММ ОБСЄ.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...