В Одесі запустили серійний випуск літаків Y1 "Дельфін" (фото, відео)

Перші польоти дослідний "Дельфін" провів ще у 2010 році, але, на жаль, в ті спокійні часи ця машина залишилася не при справах.

Фото:Думская

В Одесі на авіаційному заводі запустили серійний випуск літаків Y1 “Дельфін”. У пошуках своєї ніші в українському цивільному авіабудуванні керівництво заводу вирішило зробити ставку на сучасний невеликий літак, який може стати одночасно навчальної партою і повітряним таксі. Уже виготовили три крилаті “Дельфіна”. Про це пише Думская, інформують Патріоти України.

В інших цехах на різних стадіях складання агрегатів знаходиться ще трійка машин.

Дивлячись на «Дельфіна», відразу розумієш, що це зручна і дуже надійна машина. Простора кабіна, оснащена чотирма (2 + 2) зручними анатомічними кріслами накриває великий ліхтар із прозорого склопластику. Приладова панель містить не тільки стрілочні прилади, а й недешеву авіоніку фірми Garmin.

Економічний дизельний 230-сильний надійний французький мотор Safran, що працює на авіаційному гасі, здатний розігнати повітряну парту до максимальних 420 км на годину, а на крейсерській швидкості в 350 км / год він може пролетіти понад 1300 кілометрів. Політ до Харкова або Полтави займе не більше двох годин, а мала витрата палива дозволить без дозаправки повернутися в Одесу.

Перші польоти дослідний «Дельфін» провів у 2010 році, але, на жаль, в ті спокійні часи ця машина залишилася не при справах. Військовим вона сподобалася, але чиновники в погонах заявили, що для училищ літак повинен вміти виконувати фігури вищого пілотажу. Фахівці наполягали на тому, що не варто навантажувати літак надзавданнями. Ця проста машина, призначена тільки для відпрацювання початкових навичок пілотування.

Цікаво, що основним конкурентом «Дельфіна» став харківський літачок ХАЗ-30, до якого генерали таких завищених вимог не висували.

«Ми хотіли створити літак, який впевнено почуває себе в п’ятому океані, тому назвали його «Дельфіном», – зауважує головний конструктор Валентин Гостищев. – Машину можна успішно застосовувати на початковому етапі польотів курсантів, а також прикордонниками для моніторингу і патрулювання суміжних територій, пошуково-рятувальних операцій та багатьох інших заходів. Зараз конструктори ОКБ продовжують роботу над модернізацією та створенням саме таких, спеціалізованих, версій цього повітряного судна ».

Перша пара «Дельфінів» всього через кілька днів повинна відправитися в випробувальні польоти над Одеською затокою. І хоча у заводчан поки немає конкретних покупців, літачок, за словами інженерів, вийшов досить непоганий.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...