"У РФ намагаються переконати українців, що "ми продовжуємо бути братами": Нардеп про стратегію Москви у скандалі з листом УАПЦ патріарху Кирилу

У Москві існує ідейно-організаційний напрямок, що прагне, з одного боку, дискредитувати Україну, а з іншого, показати, що український народ, всупереч "хунті", яка прийшла до влади в результаті "держперевороту", ніколи не відривав свого погляду від Москви.

Предстоятель УАПЦ Митрополит Макарій. Ілюстрація:Главком

Інформації про лист глави Української автокефальної церкви, який нібито звернувся до патріарха Кирила, можна не довіряти, але в Росії дійсно є особливий напрямок роботи з Україною по лінії церкви. Про це заявив Обозревателю народний депутат України (фракція "Народний фронт"), президент Української асоціації релігійної свободи Віктор Єленський, передають Патріоти України.

"У мене не викликає довіри особа, яка закинула цю інформацію", - наголосив він. "У середовищі УАПЦ в даний час відбуваються війни, в яких замішані гроші, майно та інше", - додав нардеп.

У той же час він запевнив: "У Москві існує ідейно-організаційний напрямок, що має на меті, з одного боку, дискредитувати Україну, а з іншого, показати, що український народ, всупереч "хунті", яка прийшла до влади в результаті "держперевороту", ніколи не відривав свого погляду від Москви".

Як пояснив Єленський, в РФ намагаються переконати українців, що "ми продовжуємо бути братами". "Як дотепно зауважив Лавров, Росія визнає територіальну цілісність України, але без Криму. Крим і Донбас ми залишаємо осторонь, а в іншому у нас все добре".

За словами нардепа, в рамках цього напрямку організуються "різні гуманітарні обміни". "У цю канву вписуються, наприклад, поїздки українських дітей в "Ермітаж", премії українським виконавцям на найпопсовіших російських фестивалях".

В ту ж канву вписується і "нещодавня операція із залучення Київського патріархату в переговори з РПЦ". "Зрозуміло, вони б не дали ніякої автокефалії, ніяких привілеїв, ніяких анафем би не зняли, але процес для них був дуже важливий", - переконаний нардеп.

Він також нагадав про те, як в червні 2015 року практично було ухвалене рішення про об'єднання Київського патріархату і УАПЦ, але в останній момент об'єднавчий процес зірвався. "У мене є всі підстави бути впевненим в тому, що тут був російський вплив, вплив російських грошей і так далі", - підкреслив Єленський.

Таким чином, "якщо такий лист від Макарія був, він вписується саме в цю конструкцію", - резюмував він.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...