В Росії видали ордер на арешт олігарха наближеного до Порошенка

Адвокати звернули увагу суду на те, що слідство ніяк поінформувало Григоришина про порушення щодо нього кримінальної справи, а значить, не можна стверджувати, що він переховується від органів попереднього розслідування.

Костянтин Григоришин. Фото: rian.com.ua.

Басманний суд Москви санкціонував заочний арешт російського мільярдера українського походження Костянтина Григоришина, обвинуваченого в організації ухилення від сплати податків на майже 675 млн рублів. Про це йдеться в постанові судді Артура Карпова, оголошеній за підсумками розгляду клопотання слідства, передають Патріоти України з посиланням на Економічну правду.

"Суд постановив клопотання слідства задовольнити. Обрати щодо Григоришина запобіжний захід у вигляді взяття під варту", - йдеться в рішенні суду. Таким чином, Григоришин в разі затримання буде взятий під варту на два місяці. На засіданні слідчий Андрій Пономарьов визнав, що для погашення збитку у справі необхідно заплатити суму збитку з урахуванням штрафів і пені, тобто 916 млн 912 тис. 529 рублів 05 копійок.

"Ми надали захисту лише реквізити, оскільки в адвокатському запиті йшлося тільки про отримання реквізитів, про суму не йшлося", - сказав Пономарьов у відповідь на зауваження адвокатів і суду про те, що їм досі не була названа дана конкретна цифра. Разом з тим, в матеріалах справи зазначена сума збитку в розмірі 674,9 млн руб, в той час як ФПС нарахувала спочатку 643 млн рублів податкового боргу. Звідки в матеріалах справи з'явилася перша сума, слідчий не пояснив.

Потерпілою у цій справі визнана Інспекція Федеральної податкової служби N2 по Москві, за даними якої станом на 26 квітня на її розрахунковий рахунок ніяких коштів від бізнесмена не надходило. Наразі бізнесмен перебуває в столиці України, і готовий виплатити збиток у справі, але просить з'ясувати точне призначення платежу. "У зв'язку з тим, що прямого сполучення з Києвом немає, літати тепер далеко, ми очікуємо отримання додаткової заяви від нашого підзахисного найближчим часом", - заявила адвокат Вікторія Бурковська.

Зі свого боку суд не став знову відкладати засідання за клопотанням захисту для того, щоб дати обвинуваченому можливість відшкодувати збиток, а вирішив розглянути клопотання у вівторок. Адвокати звернули увагу суду на те, що слідство ніяк поінформувало Григоришина про порушення щодо нього кримінальної справи, а значить, не можна стверджувати, що він переховується від органів попереднього розслідування, і наполягали на відмові в заочному арешті, тому що в противному випадку рахунки бізнесмена будуть арештовані, і відшкодування збитку буде неможливим.

Російський бізнесмен Григоришин, уродженець Запоріжжя, який володіє активами в Україні, є основним акціонером ПАТ "Сумське НВО імені М.В.Фрунзе", також володіє 75% акцій найбільшого в Східній Європі виробника трансформаторів "Запоріжтрансформатор" і енергетичними компаніями в Україні. За даними Forbеs, Григоришин у 2015 році займав 75 позицію в рейтингу найбагатших бізнесменів Росії зі статком в 1,1 млрд доларів.

Як повідомлялося, глава МВС Арсен Аваков в листопаді 2015 року заявив про розслідувані справи щодо Григоришина, а через місяць уточнив, що вони не належать до підслідності МВС та стосуються фінансових порушень Сумського НВО імені Фрунзе і "Укренерго".

У свою чергу бізнесмен відкинув звинувачення в лобіюванні своїх інтересів через співробітників "Укренерго" і про порушення закону під час купівлі акцій Сумського НВО ім. Фрунзе, нагадавши, що став мажоритарієм компанії ще в 1998-1999 роках. За інформацією ЗМІ, в грудні минулого року правоохоронні органи РФ провели ряд обшуків на підприємствах, що належать Григоришину, було описано майно.

Сумське НВО, що входить до групи "Енергетичний стандарт" Григоришина, - один з найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, АЕС.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...