Вбивати жінок і дітей: В Польщі нова хвиля антиукраїнських виступів через новоявлений "архів УПА"

За інших обставин документи можна було б сприймати як справжню історичну пам'ятку, але, враховуючи усі останні події, дивує те, наскільки "вчасно" вони були знайдені.

Тубус, у якому знайшли документи. Фото: Dziennik Wschodni.

У польському Хохлові Грубешевского повіту відкопали тубус з документами УПА, в якому серед іншого є вказівки захисту українського населення перед польськими бандитами та інструкції щодо потреби вбивати жінок і дітей. У вівторок документи показав люблінський відділ Інституту національної пам'яті Польщі, повідомляє видання Dziennik Wschodni, передають Патріоти України з посиланням на Європейську правду.

Повідомляється, що тубус з документами було відкопано під старим горіхом у зв'язку з будівельними роботами в березні цього року. Особа, яка знайшла документи, передала їх поліції, а потім Інституту національної пам'яті. Звідти документи відправили у Варшаву для реставрації.

"Все вказує на те, що документи належали Українській повстанській армії", - сказав прокурор люблінського відділу ІНП Даріуш Антоняк. В тубусі були знайдені листівки, які можна було прибити до дверей будинку або направити в збройні частини. У деяких з них є інструкції, як вести себе в лісі, в чому полягає діяльність солдатів, як "захищати місцеве українське населення від польських бандитів".

"Частина знайдених інструкцій пояснює, на чому має базуватися нещадність проти поляків, і що, в разі необхідності, потрібно вбивати жінок і дітей", - зазначає видання. Крім того, серед документів знайшли вже відомий історикам фрагмент з вказівками українським чоловікам і жінкам вбивати польських чоловіків і жінок.

Слідчі ІПН повідомили, що хочуть опитати людей або їх родичів або сусідів, чиї прізвища загадуються в документах. Слід зазначити, що частина документів, оприлюднених польським виданням, відноситься до дитячої літератури.



Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...