Військова прокуратура розслідує, як екс-міністри оборони розкрадали майно ЗСУ і не тільки, - Матіос

Особлива увага приділяється періоду з 2000 року.

Анатолій Матіос. Фото: РБК.

Військова прокуратура розслідує реалізацію військового майна, яка призвела до зниження обороноздатності держави, при всіх міністрах оборони, починаючи з 1991 року. Особлива увага приділяється періоду з 2000 року. Про це повідомив сьогодні на засіданні парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передають Патріоти України з посиланням на ЛІГА.net.

За словами Матіоса, слідством встановлено, що екс-міністром оборони Олександром Кузьмуком розформований аеромобільний батальйон, міністром оборони Анатолієм Гриценком розформована 16-а оперативна аеромобільна бригада, міністром оборони Володимиром Шкідченко розформовано 15 військових частин зенітно-ракетних військ. За розпорядженням міністра оборони Дмитра Саламатіна зняті з бойового чергування комплекси С-200 і С-300.

Матіос зазначив, що попередньою владою планувалося припинення діяльності командування повітряних сил України, командування планувалося передати сухопутним військам. "З акумулюванням найбільш боєздатних і здатних до виконання функціональних обов'язків частин і з'єднань, в тому числі і самого кращого озброєння, на території Автономної республіки Крим, де було зібрано все найсучасніше, відремонтоване озброєння", - додав він.

Головний військовий прокурор повідомив, що колишнім начальником Генштабу Володимиром Заманою були переформатовані окремі батальйони радіоелектронної боротьби сухопутних військ, що істотно послабило протиповітряну оборону держави. "З 2007 по 2013 роки ... реалізований сучасний зенітно-ракетний комплекс С-300, чотири пускові установки С-300 і одна зенітно-ракетна установка "Оса", - додав він. За словами Матіоса, це майно було переведено в розділ "надмірне" і відчужене за сумнівними схемами із заниженням вартості.

Він зазначив, що надзвичайно складно встановити факт матеріального збитку, нанесеного державі. Матіос підкреслив, що найвагомішим аргументом в цьому виробництві можуть стати результати комплексної судової і військово-технічної експертизи.

"Це не було тупим розкраданням. Це були підготовлені, легітимізовані, проголосовані, прийняті рішення органами виконавчої влади, які готували уповноважені особи, які працювали на Росію. Зокрема, міністри оборони Саламатін, Лебедєв. Але приклалися до цього і їх попередники. Найзначніший характер відчуження стрілецького озброєння, бронетанкової техніки набуло з 2000-х років, - резюмував Матіос.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...