Всі дії РПЦ - реакція маленької дитини, яка тупцяє ногами, падає на підлогу і кричить, що все одно все буде по-моєму, - релігієзнавець

Росія все менше стала впливати на геополітику, а своїми імперськими настроями взагалі себе викидає з геополітичної стратегії. Вселенський патріарх зважив на це і зрозумів,що треба змінювати напрямок руху, прокоментувала експерт.

Людмила Филипович. Фото:risu.org.ua

Вселенський патріархат оприлюднює деталі відносин з Руською православною церквою повільно, щоб отримати триваліший ефект. Про це розповіла релігієзнавець Людмила Филипович, передають Патріоти України.

Вселенський патріарх Варфоломій та глава Руської православної церкви Кирило обговорювали надання Українській церкві автокефалії. Зустріч духовенства відбулася у Фанарі 31 серпня. Зараз оприлюднили текст стенографічного протоколу.

"Тягнули з оприлюдненням, бо спочатку треба було перекласти, потім узгодити. 2,5 години їх розмови було особистісним спілкуванням. Плюс церква завжди довго думає. Політика Московського патріархату Вселенський патріархат не влаштовувала 300 років, а прилюдно заговорили про це лише в 2018-му. На патріарха Варфоломія почався тиск, погрози . Він вирішив ще раз відкрито показати свою позицію і справжнє обличчя православної Москви. РПЦ багато що спотворює, видає все виходячи з своїх інтересів. Ефект від великої правди моментальний, але не тривкий. А коли інформацію видають поступово, всі мають час осмислити і зрозуміти чого насправді хоче РПЦ", - каже Людмила Филипович.

Релігієзнавець пояснює дії Вселенського патріархату зміною геополітичної ситуації в світі.

"Вселенський патріархат давно знав, що Москва незаконно утримує в орбіті свого впливу віруючих України і Білорусі. Але були не достатньо підготовлені до цієї розмови і досить залежні від Москви тривалий час. Вона їх годувала, бо у Вселенського патріархату всього пару сотень парафій. А це ніщо в порівнянні з РПЦ. А потім помінялась політична карта світу, змінились і акценти. Тривалий час політику робили США і Росія, світ був біполярний. Зараз він багатополярний.

Росія все менше стала впливати на геополітику, а своїми імперськими настроями взагалі себе викидає з геополітичної стратегії. Вселенський патріарх зважив на це і зрозумів,що треба змінювати напрямок руху. Всі дії РПЦ за останні місяці - це реакція маленької дитини, яка знає, що вчинила не правильно, але тупцяє ногами, падає на підлогу і кричить, що все одно все буде по моєму. Вже не буде. Вони не володіють ситуацією", - каже Филипович.

Джерело: Gazeta.ua

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...