Виявити та знищити: Подробиці про новітню зброю проти БПЛА (фото)

У 2017 році спеціалісти ХК «Укрспецтехніка» представили першу вітчизняну радіоелектронну рушницю. З дальністю дії до 2 км та часом автономної роботи 8 годин.

Полювати на дрони стане легше. Ілюстрація: Defense Express.

Компанії «Еверест» та «Укрспецтехніка» пропонують військовим засоби боротьбі з ворожими БпЛА. Є сподівання, що українська армія зможе вже найближчим часом більш впевнено протистояти навалі російських дронів. Про це йдеться в матеріалі опублікованому DefenseExpress, передають Патріоти України.

В умовах сучасного ведення війни інформаційна складова має вирішальне значення для обох сторін конфлікту. Донецька та Луганська області стали своєрідним плацдармом для випробувань та застосування у дії безпілотників різних габаритів та функціонального призначення, наймасовішими серед яких є невеликі розвідувальні БпЛА. Десятки ворожих апаратів збирають інформацію про місце дислокації українських військових. Чи не єдиним способом для нашої армії знешкодити такі пристрої є знищення їх за допомогою стрілецької зброї чи зенітних установок. Однак для знешкодження невеликого безпілотника такі методи неефективні та потребують значних ресурсів. Тому проти міні-БпЛА доцільно використовувати засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ).

Щорічно розробники з усього світу представляють нові системи знешкодження БпЛА. Першими над проектуванням портативного засобу РЕБ проти безпілотників задумалися американці. Компанія Battelle у 2015 році розробила унікальну антидронову гвинтівку. Зброя здатна «збивати» безпілотники на відстані до 400 метрів. Пристрій створює радіоперешкоди, після чого БпЛА зазвичай застосовує протокол безпеки та виконує одну із запрограмованих дій: зависає в повітрі, робить посадку чи повертається назад. У будь-якому випадку оператор втрачає контроль над дроном та вимушений перервати місію. Хоча перша антидронова гвинтівка використовувалася переважно для контролю повітряного простору під час масових громадських заходів, військові схвально оцінили можливість адаптації портативної гвинтівки для реальних бойових умов.

Ідею створення невеликого та ефективного пристрою проти БпЛА підхопили турецькі розробники. Компанією Aselsan була розроблена антидронова система IHASAVAR. Вона являє собою комплект з портативного рюкзака й антидронового глушителя-гвинтівки та призначена для захисту військових баз, важливих об’єктів, місць проведення зустрічей та демонстрацій тощо. Завдяки високопотужній направленій антені система IHASAVAR має високу ефективність у боротьбі з БпЛА. Пристрій використовує частоти від 400 до 3000 МГц та від 5700 до 5900 МГц.

Електричне поле відповідає стандартам Міжнародної комісії по захисту від неонізуючої радіації, тож пристрій безпечний для людини. Час безперервної роботи системи — півтори години. Цей виріб компанія Aselsan вперше продемонструвала в Україні на виставці «Зброя та безпека-2017».

За даними Інформаційно-консалтингової компанії Діфенс Експрес, цей пристрій може потрапити до українських військових вже як штатна антидронова зброя. «Ми працюємо над тим, щоб наша армія поповнилася найефективнішими засобами РЕБ, одним з яких може стати турецька система IHASAVAR від Aselsan – прокоментували ситуацію представники компанії «Еверест» – партнера Aselsan на українському ринку. Фахівці компанії «Еверест» акцентували увагу на особливостях роботи рушниці: «Знешкодження міні-БпЛА чи дронів відбувається шляхом постановки перешкод на частотах дистанційного керування, супутників GPS чи ГЛОНАСС, каналів передачі даних, телеметрії. Таким чином, рушниця повністю «відрізає» безпілотник від оператора. Пристрій усуває необхідність відстеження сенсорних систем та дозволяє одразу знешкодити БпЛА».

«Розробка IHASAVAR та інші пропозиції будуть представлені на розгляд українських військових вже на початку цього року. Вибір з огляду на «ефективність-вартість», залежить, власне, безпосередньо від Міністерства оборони України. У разі зацікавленості ми можемо забезпечити вирішення низки питань, пов’язаних як локалізацією виробництва, так і «українізацією» тих чи інших програмних та технічних рішень. Тим більше, що у компанії «Еверест» є і власні напрацювання у галузі боротьби з безпілотними системами ворога», – наголосив директор з розвитку IoT компанії «Еверест» Віктор Долгоп’ятов.

Інші українські розробники теж не стоять осторонь. У 2017 році спеціалісти ХК «Укрспецтехніка» представили першу вітчизняну радіоелектронну рушницю. З дальністю дії до 2 км та часом автономної роботи 8 годин ця зброя може бути використана як у зоні бойових дій, так і для супроводу військових колон. Кругові антени пристрою надають можливість постановки над об’єктом купола перешкод радіусом до 5 км. Проте поки що етап випробувань за методиками військових ще не відбувся. Не виключено, що ці випробування будуть проходити одночасно для українських та турецьких розробок. Сподіваємося, що вже цього року війська ЗСУ будуть використовувати радіоелектронні гвинтівки у боротьбі з ворожими БпЛА.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...