"Забираємо споконвічно нашу землю": Бійці АТО розповіли, що, попри обстріли, "повзучий наступ" триває (відео)

Упродовж місяця крок за кроком військові повертають Україні кілометри території, яку ще вчора толочив ворожий чобіт.

Українці повертають собі землі на Донбасі. Фото: скріншот з відео.

На деяких ділянках на Донбасі українські війська захопили ворожі бліндажі та просунулись на кілька кілометрів у напрямку Калинова – це околиця Стаханова. Підійшли впритул до стратегічних і захоплених ворогом Дебальцевого та Горлівки. У напівкільце взяли Докучаєвськ і Комінтернове. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН, передають Патріоти України.

І хоча українські підрозділи рухаються територією, яка, за Мінськими угодами, – під контролем України, ворог почав небачені обстріли уздовж всієї лінії фронту – від Маріуполя до Щастя. Одночасно з цим просуванням міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про необхідність направити більше сил до українських південних кордонів.

Війна на Донбасі не вщухає і стає локальною, тобто, триватиме довго. Добра новина, що тут задніх не пасуть, бо оволоділи мистецтвом маленьких кроків. Один влучний постріл ракетою – і ворожий бліндаж знищено. Бойовики відступають із вузької лісосмуги. Саме звідти довгі місяці ворог поливав українців свинцевим дощем. Збройні сили України йдуть уперед. Повільно, але впевнено рухаються в бік села Калинове. Українці повертають свою землю.

"Село, яке стоїть перед нами, Калинове, має бути нашим за Мінськом-1", - говорить боєць 24-ї бригади "Язичник". Попри смертельний ризик, "повзучий наступ", вочевидь, підняв настрій бійцям, які, що називається, засиділися в окопах.

"Ми їх (бойовиків) морально подавлюємо. Вони по нас стріляють – ми сміємося. Вони вже не знають, що робити", - каже боєць 24-ї бригади "Сміливий". Бойовики хапаються за останній шанс – кидають на українські укріплення піхоту.

"Вони були неготові, що ми будемо просуватися вперед. А зараз вони будуть намагатися відтіснити нас на наші старі позиції", - говорить боєць 24-ї бригади "Язичник". Але шансів на це нуль цілих і нуль десятих. Усі українські фланги прикриті побратимами. Сусідні підрозділи просунулися ще далі. Колишній нульовий рубіж залишився далеко позаду. Упродовж місяця крок за кроком вони повертають Україні кілометри території, яку ще вчора толочив ворожий чобіт.

Українці подбали, аби просування стало сюрпризом для ворога. На підступах до Горлівки спецпризначенці вдерлися на ворожу територію у вантажівках для зерна. "Поїхали на зерновозах просто перед носом у "сепарів". Але ввечері артилерія нас накрила, правда", - згадує боєць окремого батальйону спеціального призначення Дмитро Куценко.

Військові займають лише ту територію, яка за Мінськими угодами давно мала бути під українським контролем. Утім ворог скаженіє від програшу і накриває важким калібром не лише військові позиції, а й усе навколо. Позавчора в Авдіївці зруйновано шість будинків. Сьогодні – троє загиблих бійців і двоє тяжкопоранених цивільних.

Бойовики, мабуть, злякалися так званого повільного наступу. Бо як пояснити той факт, що вздовж усієї лінії фронту вони відкрили вогонь з усього пекельного арсеналу, який їм щедро надає Російська Федерація. По Авдіївській промзоні вони били танками, САУ та артилерією 152-го калібру.

Крім десятка сіл, згідно з Мінськими домовленостями, бойовики мають повернути Україні ще два міста – Докучаївськ та Дебальцеве. Але робити цього вони геть не хочуть. Отже, крапкою в сценарії "повзучого наступу" може бути цілковите оточення цих міст. І нові перемови з Росією, яка в будь-який спосіб спробує загальмувати українське просування. Та воякам до вподоби йти вперед. Бодай маленькими кроками. "Потроху-потроху забираємо споконвічно нашу землю за домовленостями. А потім заберемо і Луганськ, і Донецьк. Це ж українська земля!", - каже український боєць.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...