Замість «погано» «зовсім погано»: що пише кримська преса про зміни ситуації на окупованому півострові

ПАТ "Криммолоко" можуть закрити, а плату за дитячі садки вирішили підвищити.

У окупованому Криму тільки Путін не у дефіциті та безкоштовно. Фото: УНІАН.

Місцеві друковані ЗМІ Криму повідомляють про неминучий дефіцит молочної продукції на півострові, зростання плати у дитячих садках, а також про те, що Севастополь після відставки «народного мера» Олексія Чалого опинився у новій реальності: замість «погано» у місті стало «зовсім погано». Новину передають Патріоти України.

«Кримський телеграфъ» пише, що Крим може зіткнутися із дефіцитом молочної продукції після закриття ПАТ «Криммолоко». До того ж, якщо зима виявиться суворою, то поромам буде важко доставляти продукти на півострів з Кубані. Як зазначає газета, генеральний директор підприємства Тимофій Афанасьєв пояснив причини його закриття збитковістю у зв'язку з відсутністю «сировини з України» та блекаутом.

Разом з цим, так званий «міністр сільського господарства» Криму Віталій Поліщук переконаний у стабільному зростанні виробництва на ПАТ «Криммолоко» та у відсутності об’єктивних причин для його закриття. Журналіст цієї ж газети Аркадій Лукін дізнався, чому плата у дитячих садках Криму зросла у 1,5-2 рази. Це пов'язано із нововведенням російської влади, яким сімей з Криму «ощасливили» за тиждень до Нового року, пояснивши це переходом на нову для Криму систему оплати – таку ж, як і в інших регіонах Росії.

Нова система полягає у тому, що батьки тепер платитимуть за дитсадок усю суму повністю, раніше ж половина суми видавалася з бюджету. Лише через місяць батьки отримають компенсацію у розмірі 20% плати на першу дитину, 50% - на другу. Одна з мам дошкільнят переконана, що «нову вартість багато хто не потягне, і її придумали, щоб позбутися черг в дитячі садки», оскільки навіть з урахуванням компенсації «зарплати так не ростуть».

Щодо відставки Чалого, то видання «Новий Крим» пише, що цим вчинком він окреслив межі нової реальності, у якій сьогодні живе Севастополь. «Якщо торік в місті-герої в усіх сферах все було “погано”, то сьогодні стало “зовсім погано”», - пише журналіст Сергій Абрамов.

У статті йдеться, що багато севастопольців не розуміють, чому «народний мер» це зробив. З однієї сторони, Чалий вчинив по честі і совісті, оскільки як представник «влади» не оправдав очікування виборців. З другої сторони, як пише Абрамов, він своєю відставкою «продемонстрував усій Росії і, в першу чергу, головним керівникам країни повний провал реалізації програми «Єдиної Росії» з розвитку Севастополя, створеної за дорученням Володимира Путіна і пізніше ним же схваленої». Це, на думку автора статті, є передумовою для зміни всієї влади міста.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...