Здобуто важливу перемогу: "ЗСУ закрили небо Донбасу для російських безпілотників", - військовий експерт

​Українським військовим нарешті вдалося переламати ситуацію на напрямку протидії російській безпілотній авіації на окупованій території.​

Фото:facenews.ua

Використання російськими військовими влітку 2014 р, а пізніше і гібридними формуваннями в ході боїв на Донбасі безпілотників як для розвідки, так і для коригування артилерійського вогню в значній мірі визначило їх успішні дії проти нашого угрупування. Про це пише Михайло Жирохов для Ділової столиці, передають Патріоти України.

В ході бойових дій росіяни застосовували весь спектр своєї безпілотної авіації - це перш за все такі сучасні зразки, як "Орлан-10", "Груша", "Застава", "Стрекоза", "Форпост". Ці апарати здатні передавати сигнал на відстань до 120 км і застосовуються в складі розвідувальних комплексів - декілька літальних апаратів, засоби запуску і перевезення.

З літа 2014 почалося і негласне змагання наших систем ППО і РЕБ проти розрахунків безпілотників. Причому відбувалося це з перемінним успіхом, оскільки до війни відпрацьованих методик протидії новій загрозі у наших військових просто не було.

На сьогоднішній день збито близько чотирьох десятків ворожих апаратів. Так, 27 липня 2015 року українські прикордонники збили приблизно в 25 км від лінії зіткнення безпілотник "Застава" (ліцензійний ізраїльський Bird Eye 400), який збирав інформацію про позиції української армії, залетівши на 1,5 км вглиб території Луганської області.

А 21 травня 2015 р бійцями полку "Дніпро-1" в рамках спільної операції з ЦСО (Центр спеціальних операцій) біля селища Водяне Донецької області був посаджений російський безпілотник "Форпост" (він же ізраїльський Searcher, заводський номер 923) в районі Авдіївки. Даний апарат виробляється в РФ на ВАТ "Уральський завод цивільної авіації" за ліцензією. Відомо, що щонайменше шість БПЛА "Форпост" та наземна станція керування станом на січень 2014 р надійшли на озброєння загону безпілотних літальних апаратів, який був сформований на Камчатці на авіабазі в Єлізово.

І ось останні події на фронті дозволяють говорити про те, що за чотири роки методом проб і помилок нам вдалося виробити і відпрацювати системи боротьби з російськими безпілотниками. Так, з 23 грудня 2017 року, коли почалося чергове новорічно-різдвяне перемир'я на Донбасі, українські підрозділи армійської протиповітряної оборони збили як мінімум три безпілотних апарати "Орлан-10".

Два БПЛА було збито 28 грудня 2017 р і 10 січня 2018 р під Горлівкою: один здійснював політ за маршрутом Зайцеве - Кодима - Семигір'я, другий - за маршрутом Горлівка - Артемове - Курдюмівка - Очеретине.

І ось недавній випадок - прямо над Часів Яром (фактично передмістя Бахмута) 10 січня був збитий третій "росіянин". За відкритими даними, у всіх випадках застосовувався модернізований в Україні зенітно-ракетний комплекс ближньої дії "Оса-АКМ".

Відзначимо, що "Орлан-10" вважається одним з найсучасніших російських апаратів, який оснащений тепловізором, фото- та відеоапаратурою та до сьогодні він був досить рідкісним "птахом" в прицілах наших зенітників.

Феноменальна точність реакції на польоти ворожої безпілотної авіації пояснюється цілою низкою причин. Перш за все, змінився характер командування угрупування, наші дії з початку листопада 2017 року стали більш "агресивними", наші частини отримали наказ більш активно відповідати на провокації супротивника. Очевидно, що і розрахунки ЗРК перестали "жаліти" ракети для знищення повітряного противника.

І найголовніший момент - за останні півроку відбулося різке насичення переднього краю як засобами радіоелектронної війни, так і засобами раннього повітряного виявлення. Нарешті в Запоріжжі з величезними зусиллями, але вдалося розгорнути серійне виробництво станції радіотехнічної розвідки "Кольчуга", і новенькі машини вже засвітилися в найближчому тилу угруповання.

Далі - завдяки зусиллям Генштабу в частинах першої лінії з'явилися нові засоби радіоелектронної боротьби. Йдеться, перш за все, про системи протидії роботі технічних засобів наземної та повітряної розвідки "Буковель-АD" і "Нота".

Розроблені приватними фірмами ці комплекси є вкрай ефективним засобом як для виявлення безпілотників і повного блокування каналів управління GPS / ГЛОНАСС. Той же "Буковель" активно і ефективно використовується в одному з окремих батальйонів РЕБ на фронті з 2016 року.

Хоча детальні характеристики комплексів не є загальнодоступними, проте виробники говорять про те, що вони здатні ефективно працювати на відстані 15-20 км і є мобільними: той же "Буковель" базується на базі позашляховика "Міцубісі" L200.

Таким чином, можна констатувати, що ще на одному напрямку, на якому у противника була реальна перевага, нашим військовим вдалося переламати ситуацію. Тобто козирів у окупаційних військ стає з кожним днем все менше і менше ...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...