Змусити агресора поступитися: Генерал оцінив створення військової бази ВМС України в Азовському морі

Потужність російського флоту набагато більша за український, проте через мілководдя в Азовському морі, РФ не зможе використовувати свої сили на повну потужність, зазначив експерт.

Ілюстрація:qha.com.ua

В Україні є можливості побудувати військово-морську базу в Азовському морі, яка стане серйозним опонентом Росії і змусить агресора піти на поступки. Про це розповів генерал-лейтенант, ветеран зовнішньої розвідки Василь Богдан, зазначають Патріоти України.

"Росія там створила свою корабельно-катерну групу, яка налічує 40 одиниць техніки на озброєнні, а також ракети типу американських "Томагавк", під назвою "Калібр". Росія зміцнює свої мілітаристські можливості, і не виключається можливість, або спроба, здійснити десант на українське узбережжя Азовського моря в районі Маріуполя або Бердянська", - вважає він.

За його словами, заходи щодо військового зміцнення українського узбережжя Азовського моря відбувалися і раніше, і про створення військово-морської бази говорилося ще місяць тому.

"Україна буде здатна створити відповідну структуру у вигляді цієї військово-морської бази, яка буде серйозним опонентом Росії в Азовському морі, і призведе до того, що наш агресивний, терористичний сусід змушений буде піти на поступки, сісти за стіл переговорів, і в контексті тих ж мінських домовленостей і міжнародного права вирішити ті питання, які існують. Головне - забратися з Донбасу і Криму", - вважає генерал-лейтенант.

Богдан згоден, що потужність російського флоту набагато більша за український, проте через мілководдя в Азовському морі, РФ не зможе використовувати свої сили на повну потужність. До того ж, зміцненню військово-морських сил України будуть допомагати західні партнери, вважає він.

"Є домовленості з американською стороною про те, щоб зміцнити нашу обороноздатність в контексті захисту морського і повітряного простору. Вони вже нам надають два військові катери типу Island, і я думаю, що вони будуть розміщені в Азовському морі. Не виключаю і інші можливості, пов'язані , по-перше, по зміцненню нашої протиповітряної оборони, і по зміцненню нашого морського простору", - повідомив Богдан.

На думку генерал-лейтенанта, за рахунок стратегічної співпраці, яка у нас намітилася і з США, і окремими країнами ЄС, Україна зможе протягом року-двох створити там військово-морську групу.

"Я думаю, що це буде 2018-2019 рр. Включно. Не впевнений, що до кінця цього року все буде так ефективно і класно зроблено, але ті основні речі, які потрібні - будуть створені. А вже що стосується наповнення військовими одиницями, це вже питання буде іншого року, я думаю, в наступному році", - резюмував він.

Джерело: Обозреватель

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...