Зоозахисники б'ють тривогу: У Криму почастішали випадки жорстокого знищення дельфінів

На думку біологів, за вбивством дельфінів стоять рибалки.

Ілюстрація:podrobnosti.mk.ua

За останні півмісяця на узбережжі анексованого Криму виявили шість трупів дельфінів з ознаками насильницької смерті. На думку зоозахисників, тварин вбивають місцеві рибалки. Про це повідомляє Крым.Реалии, зазначають Патріоти України.

Так, кілька трупів азовок і афалін - самок і самців були виявлені в першій половині квітня в севастопольській бухті Омега. У однієї з самок, яка була вагітна, був розпоротий живіт і відрізаний хвіст, у самців, крім усього іншого, були виявлені сильні пошкодження плавників.

На думку біологів, глибокий розріз на животі є досить поширеним способом вбивства дельфіна. Схожі випадки, відомі активістам, були зафіксовані в районі пляжу в селищі Учкуївка на Північній стороні міста.

Найбільш жорсткий спосіб вбивства зафіксований в бухті Пісочна. На місцевому пляжі виявлена відрізана голова афаліни, яка дрейфувала на зрізі води.

Біолог і учасник проекту, створеного для вивчення і захисту чорноморських видів дельфінів «Serene Sea» Ірина Логомінова вважає, що за вбивством дельфінів стоять рибалки.

«В принципі, для рибалки дельфін - це ворог і конкурент по частині вилову риби, тому ми і маємо неодноразові випадки вбивства дельфінів рибалками. Крім того, коли промисел здійснюється за допомогою донних сіток, завжди є ризик потрапляння туди дельфіна. Донні сітки так влаштовані, що, навіть потрапивши туди, у тварини зберігається можливість вистрибувати над водою і вдихати повітря, але згодом розплутати дельфіна і випустити його, не розрізаючи сітку, неможливо. Донні сітки, кажуть рибалки, досить дорогі, і тому багатьом з них легше вбити тварину, ніж псувати снасть", - говорить вона.

У свою чергу заступник директора з науки Українського наукового центру екології моря Євген Дикий впевнений, що бити тривогу поки рано. При цьому, вважає він, необхідно зупинити вбивства дельфінів в Керченській протоці.

Мертвий дельфін на березі біля Херсонеса. 27 липня 2017 року

"Відома нам остання статистика майже не відрізняється від статистики минулих років. Крім того, почастішання викидів дельфінів на берег можуть говорити про те, що їх популяція зросла. Чим більше тварин живе, тим більше помирає в абсолютному вираженні. Тому говорити про якусь трагічну загрозу, як на мене, немає підстав: з 2014 року ситуація кардинально не змінилася", - говорить він.

У зв'язку з вбивствами дельфінів, представники «Serene Sea» підготували кілька заяв до місцевої "влади" з вимогою розібратися в ситуації.

Також активісти мають намір отримати інформацію про кількість стаціонарних сіток для вилову риби в акваторії Севастопольської бухти, а також з'ясувати законність їх розміщення.

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...