100 днів Уряду Гройсмана і передчуття паралічу, - Віталій Портніков

Злощасний дрон, який літає над залом засідань парламенту - це не стільки символ того, що конфлікти між недавніми партнерами по коаліції набувають системного характеру, скільки доказ того незаперечного факту, що у коаліції реально не вистачає голосів.

"Я вам покажу як управляти державою!" - Володимир Гройсман. Скріншот.

Дискусія про результати перших 100 днів перебування при владі Кабінету Володимира Гройсмана, як правило, зводиться до розмови про те, чого зміг і чого не зміг домогтися новий уряд. Однак насправді потрібно говорити не про уряд, а про парламент. Адже відбулася не просто зміна прем'єра, а якісне скорочення урядової коаліції. Про це пише в своєму блозі Віталій Портніков, передають Патріоти України.

Якщо уряд Арсенія Яценюка одразу після позачергових виборів міг спиратися на підтримку відразу п'яти парламентських фракцій - про такий результат до голосування не можна було навіть і мріяти! - то уряд Володимира Гройсмана міг розраховувати тільки на БПП і "Народний фронт", причому цим фракціям довелося "доукомплектовуватися" для того, щоб уряд зміг розпочати роботу.

На практиці це означає те, що прийняття принципових рішень всі ці 100 днів завжди стикалося з труднощами і компромісами. Злощасний дрон, який літає над залом засідань парламенту - це не стільки символ того, що конфлікти між недавніми партнерами по коаліції набувають системного характеру і з'являється опозиція, реально заточена вже не на пошук компромісів, а на проведення виборів за всяку ціну - скільки доказ того незаперечного факту, що у коаліції реально не вистачає голосів. І кожне голосування вимагає підтримки депутатських груп, у яких свої інтереси. У тому числі і економічні. А коли ці інтереси стикаються з інтересами груп по владі, то замість реформ виходить узгодження лобіювання.

За 100 днів стало очевидним, що коаліція повинна знайти в парламенті резерви для свого розширення - тим більше, що сьогодні позиція "Самопомочі" чітко відрізняється від позиції радикалів і БЮТ і з'являється шанс для знаходження взаєморозуміння. Але якщо цього взаєморозуміння не буде, уряд - якими б не були його наміри - буде вічним заручником у напівпаралізованого парламенту. А це - прямий шлях до справжнього паралічу влади.

Сьогодні з'явився найімовірніший і правильний прогноз": Експерт пояснив, що вказуватиме на початок постачання винищувачів F-16

субота, 4 травень 2024, 11:23

Постачання західних систем протиповітряної оборони буде привʼязане до початку постачання винищувачів F-16. Таку думку в етері 1+1 висловив військовий експерт, директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передають Патріоти України...

“Буде масований удар”: Жданов попередив про ракетну атаку ворога по Україні

субота, 4 травень 2024, 10:56

Російська армія може завдати масованого ракетного або комбінованого удару по Україні з початком її наступальних дій на сході та північному-сході. Про це в коментарі сайту ТСН.ua розповів військовий експерт Олег Жданов, передають Патріоти України. “Я н...