Багато галасу даремно: Гройсман розкритикував блокаду, але не запровадив НС в енергетиці

​Пояснити, чому влада за три роки не зробила нічого для альтернативних джерел енергопостачання, ніхто в уряді не береться.

Ілюстрація:Forbes.ua

Запровадження режиму надзвичайного стану в енергетиці України поки що не буде. Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

"Власними руками деякі українці хочуть зірвати опалювальний сезон, спонукати віялові відключення. Це неприпустимо", - обурений глава Кабміну, однак про запровадження надзвичайного стану в енергетиці він не промовив ані слова, хоча напередодні урядовці лякали тотальною економією та відключеннями за графіком. Мовляв, альтернативи вугіллю з окупованих територій немає, а запасів вистачить щонайбільше на 40 днів.

Експерт у сфері енергетики Сергій Зуєв розробив цілу програму, як зіскочити з антрацитової вугільної голки. Серед тимчасових заходів – змішувати вугілля різних марок. Серед стратегічних – завантаження атомних електростанцій і реконструкція котлів на ТЕС для інших типів вугілля. "Треба йти в бік навантаження атомних станцій через стимулювання нічного тарифу і підняття середнього рівня в Україні", - пояснив фахівець.

Півроку тому Петро Кравець, директор Трипільської ТЕС, котра виробляє тепло та електроенергію для жителів столиці і Київщини, попереджав про те, що від антрациту треба відмовлятися і переходити на буре чи газове вугілля. "На цей момент ми б мали кілька блоків, які працювали або на газовій групі вугілля, або на бурому вугіллі. На жаль, ніхто серйозним аналізом не займався, цих блоків немає, і маємо те, що маємо", - констатував енергетик.

За його словами, на переробку котлів для спалювання інших видів вугілля потрібно 1,5-2 роки. Війна ж на Донбасі триває вже третій рік, проте залежність від вугілля з Донбасу лише посилюється. "На початку вересня минулого року міністр Насалик заборонив атомним електростанціям виробляти достатню кількість дешевої енергії.

Замість того надав дозвіл компанії "Донбасенерго" більше виробляти електроенергії на вугіллі марки антрацит", - твердить нардеп Віталій Купрій. Наразі ж врятувати енергетичну систему від колапсу могло б африканське вугілля, тим більше, що досвід вдалих угод уже є. Проте контрактів на нинішню зиму не укладали, а навіть якщо поквапитись, то вугілля за кордону дістанеться України тільки за півтора-два місяці. "Неможна приймати таке рішення сьогодні на завтра. Це потрібно було приймати позавчора", - твердить співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Міністр енергетики Насалик запевняє, що нових угод з Південно-Африканською республікою не з'явиться щонайменше до квітня, бо все вугілля там уже продане. Антикризові же заходи в енергетиці вже запущені, проте в уряді не уточнюють, які саме. Тим часом активісти торгівельної блокади теж планують розширити свою акцію – і заблокувати ще й автомобільні дороги до окупованих територій.

"Просто щоб подивитися, що в ній, в біса, написано": Байден зізнався, що "майже хотів" купити "Біблію Трампа"

середа, 24 квітень 2024, 12:53

У вівторок, 23 квітня, президент США Джо Байден висміяв колишнього президента Дональда Трампа за торгівлю «єдиної схваленої» Біблії. З такою промовою він виступив під час візиту до штату Флорида. Про це повідомляє The Hill, передають Патріоти України. ...

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...