Блокада торгівлі з ОРДЛО може викликати надзвичайний стан на українських АЕС, - Євген Марчук

Всі атомні електростанції в Україні працюють на російських тепловиділяючих елементах і відпрацьоване ядерне паливо також за чималі кошти відправляється на спеціальні сховища в Росію.

Блокада торгівлі з ОРДЛО. Фото: rbc.ua.

Учасники блокади окупованих районів Донбасу також можуть блокувати українські атомні електростанції України через їхню залежність від торгівлі з Росією. Про це на своїй сторінці в Facebook написав екс-міністр оборони, представник України у підгрупі з безпеки мінської Тристоронньої контактної групи Євген Марчук, передають Патріоти України.

"Судячи з усього, скоро доведеться вводити надзвичайний стан на держпідприємстві "Енергоатом" і на всіх атомних електростанціях України (майже 50% всієї генерації електроенергії), щоб захистити їх від блокувальників. Адже всі вони працюють в основному на російських ТВЕЛах (тепловиділяючі елементи - ред.), і відпрацьоване ядерне паливо (не менш небезпечне, ніж свіже) також за чималі кошти відправляється на спеціальні сховища в Росію", - зазначив він.

За словами експерта, цей факт також можна розцінити як "цинічну торгівлю з агресором", що має на увазі "100% підстави для повного блокування цих об'єктів".

"Ось тільки не знаю, як бути з річкою Дніпро, яка також починається недалеко від Москви, десь під Смоленськом", - підсумував він.

Нагадаємо, 25 січня ветерани АТО перекрили залізницю на ділянці Луганськ-Попасна. У результаті було заблоковано рух 12 поїздів із загальною кількістю 700 вагонів. 26 січня учасники протесту також заблокували вузлову станцію "Світланове" в Луганській області.

На початку лютого був перекритий залізничний переїзд поблизу міста Бахмут Донецької області.

Сьогодні в Штабі блокади торгівлі з ОРДЛО заявили про перехід до блокування автомобільних доріг.

"Егоїстичний, зарозумілий і стратегічно необґрунтований крок": Брайза "розніс" позицію Білого дому щодо ударів по російських НПЗ

понеділок, 6 травень 2024, 13:59

Колишній радник держсекретаря США Метью Брайза висловив різку критику на адресу Білого дому через їхнє прохання до України утриматися від ударів по нафтопереробних заводах на території Росії Про це він розповів у інтерв’ю для програми "Студія Захід" на...

"Проводиться значна робота": Стало відомо, які ракети запускатимуть із українських F-16

понеділок, 6 травень 2024, 13:50

Поставлені Україні винищувачі F-16 зможуть використовувати новітні французькі високоточні авіаційні бомби AASM Hammer. Про це заявив депутат французького парламенту, голова комісії з питань оборони та збройних сил Томас Гасіллуд, передають Патріоти Укр...