Brexit ставить під загрозу нафтовий ринок - The Wall Street Journal

Експерти стурбовані потенційними наслідками цього фактора для економік Великобританії і єврозони, а також невизначеністю, яку Brexit створює для інших регіонів світу.

Brexit може підірвати нафтовий ринок. Фото: ВВС.

Експерти вважають, що рішення Великобританії про вихід зі складу Євросоюзу (Brexit) може послабити попит на нафту і зупинити відновлення нафтового ринку, що відмічається в останні три місяці, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Консенсус-прогноз 14 інвестбанків, які брали участь в проведеному газетою The Wall Street Journal опитуванні, передбачає, що середня вартість нафти Brent в 2017 році складе $57 за барель, WTI - $55 за барель.

У поточному році, середня ціна Brent складе $45 за барель, WTI - $43 за барель, свідчать результати опитування.

Ціни на нафту виросли більш ніж на 65% з 13-річних мінімумів, зафіксованих в лютому цього року, завдяки перебоям з поставками сировини з ряду регіонів світу, а також стійкого зниження видобутку сланцевої нафти в США.

Однак експерти відзначають, що Brexit може підірвати підйом нафтового ринку. Вони стурбовані потенційними наслідками цього фактора для економік Великобританії і єврозони, а також невизначеністю, яку Brexit створює для інших регіонів світу.

Нафта подешевшала майже на 10% з моменту референдуму в Великобританії, що пройшов 23 червня, на тлі відходу інвесторів з ризикованих активів, до яких відносяться сировинні товари.

"Brexit може привести до каскадного ефекту, якщо інші економіки виявляться втягнутими в хаос: це неминуче позначиться на попиті на нафту", - відзначає аналітик Barclays Plc Місвін Махеш.

На частку Великобританії припадає менше 2% світового попиту на нафту, однак частка Європи в цілому становить більше 10%.

Експерти вже знизили прогнози економічного зростання, багато хто вважає, що Brexit спровокує рецесію у Великобританії і суттєво послабить підйом в решті Європи.

Згідно з прогнозом Barclays, результатом Brexit стане зниження глобального попиту на нафту на 100 тис. барелів на добу (б/д), як в 2016, так і в 2017 рр.

Нафтовий ринок також може постраждати від зміцнення долара США, яке відзначають в результаті Brexit. Ціни на нафту номіновані в доларах, і зміцнення американської нацвалюти робить нафту більш дорогою в валютах інших країн.

Серед інших ризиків для нафтового ринку експерти відзначають відновлення видобутку в регіонах, де раніше відзначалися перебої в поставках, включаючи Канаду і Нігерію, а також уповільнення темпів скорочення видобутку в США, де в останні тижні відзначається зростання числа діючих бурових установок.

Нагадаємо, вчора після 17 годин відбулося різке падіння (на 6%) цін на нафту на новинах зі США - до 46,3 дол за барель (по нафті марки Brent). Сьогодні відбувся невеликий відскік цін вгору. Станом на 11.50 за Києвом ціна Brent склала 46,7 дол за барель.

На початку поточного місяця про те, що Brexit може обвалити світовий ринок нафти, попередили також аналітики з Barclays.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...