Будемо протистояти агресору разом: Міноборони України і Швеції домовилися про активну співпрацю

Міністр оборони Швеції запевнив у всебічній підтримці європейських і євроатлантичних прагнень України, перш за все процесу реформування ЗСУ з метою досягнення повної сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО.

Степан Полторак і Петер Хулквіст. Фото: narodnarada.info.

У четвер, 6 жовтня, на офіційній зустрічі в Стокгольмі міністри оборони України і Швеції Степан Полторак і Петер Хултквіст обговорили стан і перспективи розвитку співробітництва в оборонній сфері між двома країнами, а також заявили про намір консолідувати зусилля для забезпечення безпеки в Європі і світі, повідомляє прес-служба Міноборони. Новину передають Патріоти України.

«Ключовим фактором, що впливає на формування безпекової ситуації на Європейському континенті і в світі, є спроба керівництва Російської Федерації змінити існуючий баланс сил, зруйнувати сучасну архітектуру європейської безпеки і відновити контроль над країнами пострадянського простору. Незважаючи на загострення ситуації, Україна продовжує політику мирного врегулювання на сході нашої країни. Наші дії спрямовані на чітке дотримання вимог Мінських домовленостей, рішення проблеми виключно політичним і мирним шляхом», - сказав Полторак на зустрічі.

У свою чергу, Хултквіст запевнив у всебічній підтримці європейських і євроатлантичних прагнень України, перш за все процесу реформування Збройних сил України з метою досягнення повної сумісності зі збройними силами держав-членів НАТО. «Збройні сили Швеції зосереджуються на посиленні рівня взаємозамінності, обміні інформацією на міжнародному рівні, проведення спільних навчань. Таким чином ми вчимося ефективно реагувати на кризові ситуації», - зазначив він.

Полторак запропонував поглибити практичне співробітництво між Генеральними штабами двох країн для ефективної реалізації заходів оборонної реформи до 2020 року, а також в контексті обміну досвідом з питань організації та виконання заходів територіальної оборони. «Нам також цікава співпраця в сфері військової медицини і отримання консультативно-дорадчої допомоги в підготовці військовослужбовців Збройних сил України з тактичної медицині, відновлення співпраці в сфері екологічної безпеки, співпраця представників інженерних військ», - повідомив глава Міноборони України.

У свою чергу Україна, в разі зацікавленості шведської сторони, готова поділитися досвідом ведення бойових дій, отриманим за більш ніж два роки російської агресії. За інформацією прес-служби оборонного відомства, Полторак і Хултквіст також виступили зі спільною заявою.

«Ми підкреслюємо свою тверду позицію щодо забезпечення територіальної цілісності України і заявляємо, що окупація частини території України є найбільшим викликом для безпеки Європи і вимагає солідарності міжнародної спільноти. Ми підтверджуємо прихильність Швеції і України фундаментальним принципам міжнародного права, поваги суверенітету і територіальної цілісності держав і непорушності їх кордонів», - йдеться в заяві.

Міністри також наголосили на готовності до подальшого поглиблення взаємодії в оборонній сфері в дво- і багатосторонньому форматах на основі стратегічного партнерства з метою консолідації зусиль у забезпеченні миру і безпеки як в Європі, так і в усьому світі.

"Війна та люди": Окупанти демонструють на "розважальній виставці" розстріляні маріупольські трамваї

вівторок, 30 квітень 2024, 22:42

Російські окупанти демонструють у музеї на "тематичній розважальній виставці" розстріляні трамваї з Маріуполя, які атакувала РФ під час блокади міста. Про це повідомила Маріупольська міська рада, передають Патріоти України. "Приватний музей техніки вла...

Зібрались на Олімпіаду-2024: Франція відмовилась акредитувати російських "волонтерів"

вівторок, 30 квітень 2024, 22:32

Французька влада відхилила акредитаційні заявки на Олімпіаду-2024 від росіян, які хотіли поїхати на Ігри як волонтери. Про це повідомляє російське пропагандистське видання ТАСС, передають Патріоти України. "Я отримала від оргкомітету офіційний лист, в ...