Чи можуть в Україні заборонити Vodafone і «Київстар»? - думки експертів

Як вважають експерти, заборона повинна бути ефективним заходом, а не таким, що підштовхує обхідними шляхами її порушувати. А Vodafone і «Київстар» є найбільшими мобільними операторами в Україні.

 Vodafone і «Київстар» теоретично потрапляють під антиросійські санкції. Фото: День.

Експерти розповіли, чи можливі санкції проти найбільших мобільних оператори в Україні - Vodafone і «Київстар», які належать росіянам, пишуть Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

"Будь-які компанії з технологічними особливостями можуть бути небезпечні при втручанні ФСБ Росії", - говорить глава правління Асоціації підприємств інформаційних технологій України Елліна Шнурко-Табакова в коментарі Радіо Свобода.

Тим більше що під час Майдану було зафіксовано втручання в стільникові мережі, говорить експерт.

«Там і визначали, де людина перебуває, і надсилали смс дружині від чоловіка, які він взагалі не відправляв. І реально досі незрозуміло, це вина оператора була або все-таки втручання зловмисників. На сьогоднішній день немає ніяких судових процесів, немає постанов суду і не доведено офіційно, що витік був», - говорить експерт.

За словами експерта з кібербезпеки і колишнього співробітника відділу безпеки одного з українських мобільних операторів Євгенія Васильєва, головні офіси з Росії неодноразово надсилали запити на українські відділи, щоб отримати потрібну інформацію.

«Технічно витік інформації, звичайно ж, можливий. Але щоб надати інформацію, потрібен офіційний запит на українську сторону. Такі запити були. Наприклад, надати доступ до будь-якої інформації, організувати інформаційний тунель з московського офісу в український, але хоча спроби і були, відповідей інформаційних назад вони не отримували», - говорить Васильєв.

За словами Шнурко-Табакової, просто заборонити Vodafone і «Київстар» - це не найкраще рішення. По-перше, в Україні мало операторів, на які можна перейти. А все-таки Vodafone - 21 мільйон, а «Київстар» - понад 25 мільйонів абонентів. Тобто, практично вся Україна. А по-друге, заборона повинна бути ефективним заходом, а не таким, що підштовхує обхідними шляхами порушувати заборону.

«У кібербезпеки - головне моніторити і запобігати атаці, а коли атака вже сталася і витік є, залишається питання - як швидко це ліквідувати. Якщо Україна хоче бути передовим форпостом, сильним гравцем у світовій гібридній війні, то ми свій досвід повинні мультиплікувати. А всі випадки фіксувати, спочатку в своєму суді, а потім в світовому», - каже Шнурко-Табакова.

У свою чергу в «Київстарі» відзначили, що вони є українською компанією і працюють тільки в рамках українського законодавства.

«100% акцій «Київстар» належить міжнародній телеком-групі Veon. Ця компанія знаходиться в Амстердамі і підпорядковується законодавству ЄС та правилам фондових бірж Nasdaq (Нью-Йорк) і Euronext (Королівство Нідерланди). Акції Veon котируються на міжнародних фондових біржах, які передбачають повністю легітимну і прозору діяльність. Що стосується «Київстар» - наша компанія зареєстрована і створена в Україні, громадянами України, і будує свою діяльність виключно в рамках українського законодавства», - розповіла головний спеціаліст зі зв'язків з громадськістю «Київстар» Ірина Леличенко.

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...