​Даєш Російську конфедерацію: Татарстан знову зажадав суверенітету від Москви

Держраді рекомендовано поновити Конституцію, котра запроваджувала суверенітет республіки та пріоритет місцевих законів над федеральними. Це зроблено у відповідь на тиск Кремля скасувати посаду президента республіки.

Герб та флаг Республіки Татарстан

Таке рішення прийнято на науково-практичній конференції "Проблеми державності Татарстану", що відбулася у Казані, зазначають Патріоти України.

Учасники запропонували Держраді федеральної республіки відновити основоположні статті Конституції 1992 року, яка скасували під тиском федерального центру у 2000 році. В тій редакції основного закону зазначалося: Татарстан - суверенна держава, суб'єкт міжнародного права - закони Республіки Татарстан мають верховенство на всій її території - земля та її надра є загальнонародним статком. Після відновлення цих статей пропонується ввести мораторій на зміну Конституції строком на 5 років.

У розісланому запрошенні назва заходу формулювалося дещо інакше, і упор робився на окремому питанні: "Як зберегти пост президента Татарстану". З нього й почалося обговорення, в якому взяли участь громадянські активісти, науковці, колишні і нинішні депутати різних рівнів.

Як відомо, федеральний закон скасував найменування "президент" для глав республік, і на сьогоднішній день його зберігає тільки керівник Татарстану Рустам Мінніханов. Закон вимагає до кінця 2015 року змінити це найменування на яке-небудь інше.

Промовці на конференції говорили про особливу роль Татарстану в плані економічного потенціалу, рівня розвитку науки, культури та освіти і відзначали, що республіка заслуговує розширення своїх прав та підвищення самостійності у веденні своїх справ. Зокрема, сама може визначати, як має іменуватися її вища посадова особа.

У низці аргументів за збереження "президента" були посилання на Конституцію РФ, де говориться, що система органів державної влади республік та інших суб'єктів Російської Федерації формується ними самостійно. Ну, а самим простим і зрозумілим доводом з'явився наступний: у вересні населення Татарстану обрало Рустама Мінніханова саме президентом - отже, їм він і повинен залишатися.

Від заявленої теми конференції учасники поступово відхиляли в бік інших проблем татарського народу. Особливо емоційно говорили про неможливість отримання освіти рідною мовою.

Напруження емоцій вилився в резолюцію, в якій учасники конференції запропонували Державній раді республіки відновити основоположні статті Конституції Татарстану 1992 року.

Що ж стосується збереження найменування посади "президент Татарстану", то в резолюції сказано: "Держраді Республіки Татарстан і депутатам Держдуми від Республіки Татарстан звернутися до Держдуми РФ із законодавчою ініціативою про внесення в Федеральний Закон № 406-ФЗ поправок, що дозволяють зберегти пост президента республікам, народи яких висловився за збереження поста президента".

У ворога мінус склад БК й не тільки: Військові відпрацювали дронами по позиції окупантів на півдні (відео)

понеділок, 29 квітень 2024, 9:53

Сили оборони відпрацювали дронами та гаубицею по ворожій позиції на півдні України. Внаслідок ударів є загиблі серед окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Facebook-сторінку командування Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних сил Украї...

"Лупити по російським НПЗ - це щастя ескалації на шляху до перемоги. Без дизелю рашисти стануть на коліна", - журналіст

понеділок, 29 квітень 2024, 9:23

"Якщо чесно, бомбьожки НПЗ стали для мене єдиним дофаміном. Коли розплющую очі зранку, то перше в нічних новинах - скільки й де рашисти нам розхерачили об'єктів. Якщо немає нашої нафтопереробної симетрії - стає геть грустно. Бо це дуже дієва річ", - пи...