Демарш та провокація на Босфорі: Голова МЗС Туреччини порівняв поведінку військового корабля РФ з діями збитого СУ-24

Паралель більше, ніж виразна. Дипломатичною мовою це дуже сильний випад: адже материться і бризкати слиною, як Лавров - дурний тон.

Мевлют Чавушоглу. Фото: kg.akipress.org.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу прокоментував інцидент з російським військовим кораблем, на якому при проході через протоку Босфор був помічений військовий з ракетницею на плечі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на АА.

«Має місце провокація, це агресивний перехід. Між порушенням російськими військовими літаками нашого повітряного простору та переходом російських військових кораблів через протоку Босфор особливої різниці немає», - сказав міністр в інтерв'ю журналістам перед участю на засіданні Партії справедливості і розвитку в Антальї. Чавушоглу нагадав, що прохід кораблів через турецькі протоки здійснюється відповідно до Конвенції Монтре, яка регулює режим судноплавства в зоні чорноморських проток.

Проходи здійснюються відповідно до закону, відповідно до міжнародних угод, і правила, які визначають прохід російських або кораблів якихось інших держав через протоки, відомі. Чавушоглу акцентував увагу на тому, що у випадках, які будуть сприйняті як загроза, послідує необхідна реакція. «Тому, військовий з ракетницею на плечі на російському кораблі чи технічна демонстрація таких зброй, як ЗРК, всього лише провокація. Сподіваюся, що це одиничний випадок. Це неправильний підхід», - підкреслив глава турецького зовнішньополітичного відомства.

Чавушоглу також прокоментував повідомлення про те, що посол Туреччини в Багдаді був викликаний в МЗС Іраку. Міністр зазначив, що і в МЗС Туреччини час від часу викликаються посли інших країн. Чавушоглу нагадав, що турецькі військові в регіоні після формування нового уряду в Іраку були запрошені в іракське Міністерство оборони. «Міністерство оборони Іраку звернулося до нас з проханням навчити іракських військових. Схоже запрошення надійшло нам від губернатора провінції Найнава. Наші військові навчають в тому регіоні сили, які будуть вести боротьбу проти терористичної організації Daesh, у тому числі Національну гвардію і сили пешмерге. І це робить не тільки Туреччина, але США, Німеччина, Франція. Багато країн роблять внесок у навчання військових у цих таборах. Тому, турецькі військові з самого початку були там на запрошення іракської влади», - сказав міністр.

Ворог посилює натиск: На кордоні Часового Яру йдуть бойові дії

четвер, 2 травень 2024, 16:23

Бойові дії дійшли до межі міста Часів Яр Донецької області. У місті залишається майже 700 осіб. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на начальника Часовоярської міської військової адміністрації Сергія Чауса в ефірі телемарафону, передають Патріот...

"Занадто багато всього": Війна закінчиться, коли Путін зрозуміє, що не зможе виграти, - американський генерал

четвер, 2 травень 2024, 15:50

Війна в Україні закінчиться тоді, коли Путін зрозуміє, що не може перемогти. Для цього західні партнери мають об'єднати всі можливі зусилля у допомозі нашій державі. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес, передають Патріоти України. "Тому ми п...