Дякуючи дипломатам: Сейм Польщі зняв з розгляду законопроект про "український націоналізм"

Українській і литовській сторонам вдалося переконати польських законодавців, що це питання недоцільно виносити на обговорення, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків.

Сейм Польщі у четвер зняв з порядку денного розгляд законопроекту щодо пропагування комунізму, яким пропонувалося назвати тоталітарним устроєм “український націоналізм”, що могло б призвести до необгрунтованого демонтажу багатьох українських пам’ятників. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ

"Напередодні цей пункт ще значився за номером 31 у графіку проведення засідання Сейму, а в четвер у першій половині дня його було видалено з офіційної сторінки Сейму РП," – передає видання.

“Українській і литовській сторонам вдалося переконати польських законодавців, що це питання недоцільно виносити на обговорення, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків”, – повідомило джерело у Варшаві.

Водночас Співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща Оксана Юринець у Facebook подякувала послу України в Польщі Андрію Дещиці та своєму колезі по Верховній Раді Миколі Княжицькому за “непрості перемовини” у Варшаві у цій справі.

“За результатами зустрічі колег із керівництвом Сейму законопроект, яким пропонувалося віднести український націоналізм до “інших тоталітарних устроїв”, знято з розгляду сьогоднішнього засідання Сейму РП. І маршалок Сейму Марек Кухцінський і віце-маршалок Ришард Терлецький погоджуються, що у такому вигляді документ не може бути підтриманий більшістю, оскільки тільки нашкодить українсько-польським, а також польсько-литовським (там така сама ситуація) взаєминам”, – зазначила Юринець.

У проекті закону є визначення, що “тоталітарним устроєм вважається, зокрема, фашизм, німецький нацизм, український і литовський націоналізм, пруський, російський і німецький мілітаризм”. Відтак особи, організації чи події, які символізують комунізм чи інший тоталітарний устрій, не “можуть вшановуватися чи пропагуватися пам’ятниками”.

Законопроект у такому вигляді викликав протести серед національних меншин Польщі і представників польських опозиційних партій. Під час обговорення цього питання на комісії з питань національних та етнічних меншин вони наголошували, що це може призвести до “війни з пам’ятниками”.

Польські експерти наголошували, що, наприклад, термін “український націоналізм” може трактуватися дуже широко. Відтак, це може призвести до абсурдних ініціатив демонтажу багатьох пам’ятників, включно з пам’ятником Тарасу Шевченку.

Новий термін розгляду цього законопроекту поки що невідомий.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...