Доходне місце: Хто змагається за пост голови НБУ

Завершення каденції Валерії Гонтаревої в Нацбанку – давно вирішена справа.

Питання, коли Гонтарева складе з себе повноваження, стоїть на порядку денному вже не перший тиждень, нагадують Патріоти України. Чинна голова НБУ за будь-якої зручної нагоди нагадує про своє рішення звільнити місце. Так, наприклад, було вчора у відповідь агресивно налаштованим активістам, що блокували виїзд з її власного будинку. І місяць тому, коли під двері центробанку принесли труну з опудалом.

Але після кожного чергової заяви про відставку, голова центробанку України продовжує виконувати свої обов'язки. Як повідомила Гонтарева в березні поточного року, залишатися на своїй посаді вона довго не має наміру. Напише заяву про відставку, як тільки на її місце знайдуть професіоналів зі сфери бізнесу, готового прийняти пост.

Офіційний шорт-лист кандидатів, зрозуміло, не доступний громадськості, якщо і є такий. Втім, за свідченням різних джерел, наступників Гонтаревої більш ніж достатньо.

Основна група кандидатів на крісло голови НБУ: Володимир Лавренчук, Роман Шпек, Богдан Данилишин, Олександр Шлапак, Олександр Данилюк, Олександр Гриценко, а також Костянтин Ворушилін.

Другий ешелон кандидатів виглядає таким чином: Арсеній Яценюк, Віктор Ющенко, Сергій Тігіпко, Василь Горбаль і Станіслав Аржевітін.

Нагадаємо, що голову НБУ обирає парламент за поданням кандидатури президентом країни. Залишаються відкритими тільки два питання. Чи буде це призначення компромісною фігурою в парламенті або ж посаду голови НБУ отримає людина з банківської системи.

За певних обставин кандидат з другого ешелону цілком може опинитися в основній обоймі. Найменше варто очікувати якихось несподіваних імен у так званому шорт-листі. Занадто високі ставки, та й ще треба сподобатися МВФ, на який мало не моляться вищі чиновники.

Більшість опитаних НВ Бізнес експертів у фінансовій сфері не очікують змін напрямку роботи НБУ. А значить збережеться плаваючий обмінний курс, режим інфляційного таргетування, заданого Гонтаревою. Загалом повинна продовжитися жорстка політика щодо банків. Однак, навіть при таких зрозумілих правилах, новий голова може маневрувати на свій лад.

Який голова НБУ буде оптимальним для ринку і хто влаштує Банкову – питання не прості. Спробуємо з'ясувати, що представляють собою більшість із згаданих кандидатів.

Ворушилін – чинний голова Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Людина добре знайома з банківською системою ще й тому, що раніше керував банком, афілійованим з президентом Петром Порошенком. Ворушилін, найімовірніше, влаштував би більшість представників українського бізнесу. Але назвати його реформатором складно – ФГВФО поки не досяг великих результатів у продажу банківських активів, ані тим більше в оздоровленні виведених з ринку Гонтаревою банків.

Якщо отримає підтримку Шпек, головою НБУ стане банкір з найбільш тривалим стажем на банківському ринку. Нині Шпек очолює раду Незалежної асоціації банків України і є ключовим радником в Альфа-Банку (Україна) – одній з найбільших приватних банківських установ. Ймовірно, Шпек став би першим головою НБУ, який відстоював би інтереси банків. Його західні зв'язки допоможуть зберегти діалог з МВФ. Шпек дипломатичний і намагається догодити всім.

Щоправда, сам Шпек у коментарі Новому Времени повідомив, що не збирається йти з нагрітого місця туди, де фінансова винагорода гірша, а ризики і відповідальність вищі. «Я звик оцінювати і приймати ризики. Уряд і парламент зосереджені на реформи? З людиною цієї посади вони будуть співпрацювати чи протистояти? Національна програма реформ президента виконана на 30%. І зростає популізм в країні», – оцінює він нелегку долю претендентів на пост голови центробанку.

Яценюк був не тільки головою уряду до Володимира Гройсмана, але й заступником голови НБУ Сергія Тігіпка, а також кілька місяців виконував обов'язки голови центробанку, коли Тігіпко пішов просувати інтереси Віктора Януковича у виборчій кампанії. 13 років тому під чуйним керівництвом Яценюка НБУ застосував тимчасову заборону на дострокове зняття банківських вкладів, щоб запобігти політичним протистоянням. Також йому приписують утримання курсу під час помаранчевої революції. Ймовірність його призначення мінімальна. Та й сам Яценюк має більш високі цілі – тримаючи в розумі президентську гонку. Якщо допустити його прихід в НБУ, Яценюк, найімовірніше, пішов би на популістські кроки, наприклад, зміцнення гривні за рахунок резервів країни, аніж заробляв би собі бали для майбутнього політичного просування.

Ще один можливий наступник Гонтаревої – Лавренчук. У банківському середовищі його практично нарівні зі Шпеком називають головним банкіром. І справа не тільки в тому, що Лавренчука рекомендувала Порошенкові сама Валерія Олексіївна. Лавренчук – прозахідний банкір, який ось уже другий десяток років опікується Райффазен Банком Аваль. А позиції Лавренчука щодо розвитку ринку та монетарної політики дозволяють говорити про спадкоємну і зважену політику центробанку. Це означає, що він буде прислухатися до рекомендацій МВФ і продовжувати жорстку політику щодо реформування банківського сектору та його деолігархізації.

Ще один претендент – Данилишин, голова ради НБУ. Цей кандидат не має такого послужного списку у сфері бізнесу, як у вище перерахованих претендентів. Данилишина називали людиною від Порошенка, як, втім і Гонтареву. Але з приходом в НБУ, Данилишин, за словами джерел НВ Бізнес, перебуває в постійних конфліктах з головою Нацбанку. У його риториці часто простежується популізм, що бере витоки в Радикальній партії Олега Ляшка. Нинішній голова ради НБУ виступає за кредитні пільги бізнесу за рахунок коштів із скарбниці. Тобто, з таким головою НБУ запозичені гроші стануть доступнішими окремим категоріям бізнесу, за які платитимуть громадяни, адже інфляція покаже сильний стрибок, а гривня девальвує ще більше.

Що стосується можливого приходу в НБУ Данилюка, чинного міністра фінансів, або нещодавно обраного головою державного ПриватБанку Шлапака, то ці кандидати, ймовірно, є резервним варіантом, на той випадок, якщо компромісну фігура не буде знайдено. Ющенко, Тігіпко, Горбаль і Аржевітін більше схожі на імена для масовки, щоб аргументувати, що вибирали голову з цілої низки гідних кандидатів, тому так довго тягнули.

Ще одна цікава постать у нашому огляді серед наступників Гонтаревої – Гриценко, голова правління державного Укрексімбанку та за сумісництвом родич Порошенка. В банківському співтоваристві Гриценко – досить непублічна і непримітна фігура. Держбанк під його керівництвом, на відміну від Ощадбанку та Укргазбанку, не помічений в розвитку, ані корпоративна культура, ані робота з клієнтами за час його керівництва не покращилися. Згідно з оновленою стратегією, уряд передумав продавати Укрексімбанк, в перспективі банк залишиться єдиним повністю державним банком. Чи наважиться Порошенко на такий варіант з тривалим послужним списком і відверто спірними досягненнями, залишається лише чекати.

Порошенко навряд чи віддасть таку важливу посаду людині не зі списку «своїх людей». Питання лише в тому, наскільки заполітизованою буде ця фігура, і чи Нацбанк збереже свою незалежність. Можливо, президент вирішить не дивувати і не узурпувати владу, тоді НБУ отримає дійсно ефективного управлінця, який влаштує і суспільство, і банківський сектор, і західних кредиторів.

Джерело

Через закон про передачу заморожених російських активів Україні: Медведєв "лякає" громадян США вилученням майна

субота, 27 квітень 2024, 19:53

Заступник голови Радбезу РФ та експрезидент Росії Дмитро Медведєв вкотре зробив «гучну» заяву та «пригрозив» США конфіскацією активів їх громадян нібито у відповідь на закон про передачу заморожених російських активів Україні. Про це у суботу, 27 квітн...

Характеристики "Калібрів" завжди були завищені окупантами, – начальник Центру стратегічних комунікацій сил оборони Півдня

субота, 27 квітень 2024, 19:17

Російська армія побоюється виводити в Чорне море надводні кораблі, знову скориставшись для пусків "Калібрів" підводними човнами. На цьому наголосив начальник Центру стратегічних комунікацій сил оборони півдня України Дмитро Плетенчук 27 квітня в ефірі ...