"Донбас - це не НДР": Президент поставив крапку в дискусії про вибори на окупованих територіях

"Окупація Донбасу російською армією не порівнюється з ситуацією в НДР і історичні паралелі тут недоцільні", - Петро Порошенко гостро відреагував на заяву німецького посла.

П.Порошенко. Фото: Вести.

Президент України Петро Порошенко заявив, що без виведення окупаційних російських військ з Донбасу провести там вибори неможливо. Він підкреслив, що в цьому випадку некоректно проводити історичні паралелі з НДР. Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook прес-секретар глави держави Святослав Цеголко, передають Патріоти України.

"Провести вибори на Донбасі без виведення окупаційних військ, під дулами автоматів, неможливо", - сказав президент, відповідаючи на питання журналістів щодо висловлювання посла Німеччини під час спільної прес-конференції з прем'єром Греції Алексісом Ціпрасом.

"Проведення виборів на окупованій території в присутності окупаційних іноземних військ є твердо і абсолютно неможливим. Це позиція перша. Позиція друга: не можна порівнювати окупацію сходу України російською армією і ситуацію в НДР".

Порошенко нагадав, що виведення російських окупантів є необхідною умовою для проведення виборів. "І однією з умов є компонент безпеки, який є всередині "дорожньої карти" щодо врегулювання ситуації з російською агресією. І виведення російських військ є абсолютно необхідною умовою", - йдеться в тексті.

Також президент засудив дії нардепа від Блоку Петра Порошенка Олексія Гончаренка, який розмалював фрагмент Берлінської стіни біля посольства Німеччини в Києві. "Абсолютно неприйнятно подібна поведінка народного депутата. Це є його приватною позицією. Вона була засуджена, наскільки мені відомо, фракцією і не відображає позицію політичної сили", - сказав Порошенко.

Нагадаємо, раніше посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що Київ може провести вибори на Донбасі без виведення окупаційних військ РФ. Як приклад він навів парламентські вибори в НДР, які замінили комуністичний режим і відбулися в присутності Західної групи радянських військ при тодішньому комуністичному режимі в НДР.

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига під Херсоном, - Сирський

неділя, 28 квітень 2024, 23:16

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига в Херсонській області. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на заяву головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського у Telegram-каналі. За словами головкома, російські війська прод...

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...