Достроковим виборам - бути: Чорновіл про рішення Порошенка

Дострокові вибори можуть відбутися вже у травні-червні, вважає Чорновіл.

Порошенко і Яценюк. Ілюстрація:zz.te.ua

Президент Петро Порошенко давав шанс уряду Арсенія Яценюка піти у відставку добровільно, а коли стало ясно, що цього не станеться, прийняв рішення проводити в країні позачергові парламентські вибори. Таке припущення сайту Гордон висловив екс-нардеп, політолог Тарас Чорновіл, повідомляють Патріоти України.

Політолог не виключив, що інтрига була спрямована на остаточний розвал цієї Верховної Ради і вихід на дострокові вибори.

"Я допускаю, що вони можуть відбутися до кінця весни або в червні. Для Порошенко це рішення швидше вимушене, він до останнього зберігав шанс для іншого варіанту. У зверненні президента було багато реверансів уряду, думаю, це говорить про те, що був передбачений вибір", - вважає він.

Політолог припускає, що Порошенко не допускав можливості відставки уряду через вотум недовіри, винесений Радою.

"Президент розумів, що в такому разі коаліція все одно буде розхитана. Тобто він давав такі варіанти: Кабмін йде у відставку добровільно і разом з "Народним фронтом", без ворожнечі і розвалу коаліції створюється новий уряд. Якщо цього не відбувається - дострокові вибори.

Ця версія пояснює поведінку спікера ВР Гройсмана, який дав можливість голосуванню провалитися, хоча міг поставити на сигнальне голосування або повернутися до нього ще раз. Відправляти Кабмін у відставку насильно не було сенсу", - сказав Чорновіл.

"З'явилися заяви про домовленості між президентом і прем'єром, про те, що звернення Порошенка було лицемірним. Я відкидаю ці версії. Щоб Порошенко ставив під удар свій рейтинг і реноме - це ще можна допустити, але заради кого?

Заради Яценюка, який йому відверто хамить, заради Авакова, фракції "Народного фронту", члени якої - Геращенко і Бурбак - розповідають про дострокові президентські вибори. Я в це не вірю. Порошенко може йти на компроміси, але він не буде грати в піддавки з тими, хто йому грубіянить. Тому версію договорняках я відкидаю", - заявив експерт.

За його словами, щоб уникнути відставки, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк "зумів використати свої контакти з олігархами для впливу у парламенті, який нітрохи не менший, ніж попереднє скликання підконтрольне олігархічним структурам".

"Саме підконтрольні олігархам депутатські групи сприяли збереженню цього уряду - не голосував за відставку Опозиційний блок, значна частина групи "Воля народу". Також допомогла група з фракції Блоку Петра Порошенка - це маловідомі люди, бізнесмени, очевидно, вони намагалися не світитися, бо ті, хто працює з брудними схемами, для яких потрібні контакти з урядом або олігархічними структурами, завжди грають по-тихому. вони виконали замовлення або олігархів, або Кабміну, від якого вони залежать більше, ніж від президента - лідера партії", - вважає Чорновіл.

Він порівняв події у Верховній Раді зі спортивної сутичкою борців. "Коли стало ясно, що Яценюк і олігархи кинули великі ресурси на те, щоб зірвати відставку, то у Порошенка вирішили дати можливість їм це зробити, застосувавши метод, який використовують в спорті, в боротьбі: використовувати для перемоги силу кидка противника, як би піддатися, зробити так, щоб він впав, а самому опинитися зверху.

Мені здається, коли Яценюк відмовився йти, вирішили: "Добре, ми дамо тобі відчути, що означає піррова перемога". І з того моменту було прийнято рішення про проведення дострокових виборів - така моя версія", - підсумував політолог.

"Чим далі, тим менше ймовірність, що в цій Раді можна приймати ключові рішення, навіть законопроекти, необхідні для безвізового режиму з ЄС, вона стає все більш непрогнозованою, зрозуміло, що вже до осінньої сесії з цим складом Ради працювати буде неможливо через його повну безвідповідальність. Тому я допускаю, що вчорашні події були зрежисовані, щоб викликати обурення, розвал коаліції", - додав він.

На його думку, "основним досягненням цього складу парламенту є початок конституційної реформи". "Вона може бути продовжена наступною каденцією завдяки зміні регламенту. Коли його приймали, явно готувалися до виборів", - зазначив він.

За його словами, багато політичних сил дуже зацікавлені в проведенні позачергових парламентських виборів.

"Батьківщина" вийшла з коаліції, вона стовідсотково вже прийняла рішення йти на вибори. Так само, як і група Саакашвілі - депутати з Блоку Петра Порошенка, а також позафракційні. Розгорнули штаби всі партії, крім тих, хто точно знає, що їм немає сенсу йти на вибори - "Народного фронту", Радикальної партії Ляшка і "Самопомочі".

"Якщо я правильно пам'ятаю, рішення Конституційного Суду від 2010 року, коли створювалася коаліція при Януковичі, роз'яснює, що членство в коаліції не тільки фракціями, але індивідуальне. Якщо зараз ряд депутатів від фракції БПП покине коаліцію, то вже не вистачить голосів, щоб її зберегти, навіть якщо в коаліцію вступлять фракції Ляшка і "Самопомочі".

Фактично відкривається процедура, яка дає можливість припинити існування цієї Верховної Ради. Я не кажу, що це добре, але мені здається, що іншого варіанту вже не існує", - підсумував Чорновіл .

Закон про "іноагентів" не наближає Грузію до ЄС, - ​президент Європейської Ради

субота, 20 квітень 2024, 19:05

Президент Європейської Ради Шарль Мішель розкритикував грузинський закон про "іноагентів", заявивши, що його прийняття вплине на рішення про вступ Грузії до ЄС. Про це повідомляє Euronews, передають Патріоти України. "Я хочу чітко заявити: цей законопр...

Верещук прокоментувала чутки про своє нове "призначення"

субота, 20 квітень 2024, 18:41

Віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук відреагувала на інформацію у ЗМІ про "призначення" головою Тернопільської обласної військової адміністрації. Про це вона повідомила у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Сьогодні деякі ЗМІ написали,...