Гепа розійшовся, випереджаючи мерів-патріотів: Кернес заявив про завершення декомунізації в Харкові

Як виявилося, в процесі декомунізації Харків - "впереди планеты всей".

Мер Харкова Геннадій Кернес. Фото: prportal.com.ua.

Процес декомунізації в Харкові вже майже завершено, а питання області знаходяться в компетенції Верховної Ради, заявив харківський міський голова Геннадій Кернес. Про це повідомляють Патріоти України з посиланнім на РИА Новости.

Глава ОДА, за словами Кернеса, скористався своїми повноваженнями і перейменував в Харкові кілька районів, близько 50 вулиць і ряд станцій метро. "У нас в місті завершується декомунізація Можливо, в області будуть перейменовувати райони - це компетенція Верховної Ради", - заявив Кернес в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Що стосується знесення пам'ятників Я вважаю, цей процес повинен бути в рамках закону Зрозуміло, що багато пам'яток потрапляють під закон про декомунізацію, але є процедура ..", - додав він.

Нагадаємо, у четвер, 19 травня, в рамках декомунізації Верховна Рада перейменувала шість міст, дев'ять районів і 284 сіл і селищ. Рішення підтримали 249 депутатів з 226 мінімально необхідних. Найбільшу дискусію викликало перейменування Дніпропетровська в Дніпро і Дніпродзержинська - в Кам'янське.

У травні 2015 року в Україні набув чинності прийнятий Верховною Радою закон "Про засудження комуністичного і нацистського режимів", який забороняє пропаганду радянської символіки. Він передбачає, зокрема, перейменування міст і вулиць, названих на честь радянських державних діячів.

Раніше Інститут національної пам'яті України опублікував список, до якого увійшли 520 історичних особистостей, чия діяльність підпадає під дію закону "про декомунізацію", і тому їх імена повинні зникнути з географічних назв. За даними Інституту, до кінця листопада 2016 року мають бути перейменовані понад 940 населених пунктів.

Документ викликав великий резонанс в суспільстві, так як в ньому не були чітко прописані межі його застосування. Влада обіцяла внести в закон правки і прибрати неточності.

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...