Гібридна війна - газова війна: Путіна від відкритого введення військ в Україну стримує лише одне, - Віталій Портніков

Головне завдання Путіна - знищення української ГТС як такої. В цьому випадку він може дозволити собі відкриту інтервенцію в Україну без побоювань поставити під сумнів надійність свого газового "гаманця"

В.Путін  і Р. Ердоган. Фото: Цензор.НЕТ.

Головним результатом першого після відновлення відносин візиту російського президента Володимира Путіна до Стамбулу стало підписання угоди про будівництво газопроводу "Турецький потік". Як відомо, переговори про цей проект йдуть досить давно - з того часу, як Путін, роздратований вимогами Єврокомісії відмовився від будівництва "Південного потоку". Про це в колонці на "Еспресо" написав публіцист і журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України.

Однак з часу, коли почалися переговори про будівництво газопроводу "Турецький потік" і до моменту, коли підписано першу попередню угоду, амбітний проект зменшився з чотирьох ниток до двох - причому зараз мова йде лише про одну.

Ту, що буде постачати газ виключно до Туреччини. Та й то не до всієї Туреччині, а до її європейської частини. Тому що вся інша територія Туреччини отримує газ з Росії за допомогою іншого газопроводу - "Блакитного потоку".

Дійсно, в разі, якщо проект створення першої нитки "Турецького потоку" буде реалізований, це позбавить нашу країну 15 мільярдів кубометрів транзиту газу. Але ця кількість - аж ніяк не весь газ, який проходить через українську ГТС.

Потрібно розуміти, що головне завдання Путіна - це зовсім не зменшення обсягів транзиту, а знищення української ГТС як такої. Тому що тільки в цьому випадку він може дозволити собі відкриту інтервенцію в Україну без побоювань поставити під сумнів надійність свого газового "гаманця".

До економіки всі путінські плани ніякого відношення не мають. Той же "Турецький потік" замінить справно діючий навіть в нинішніх непростих політичних умовах маршрут. На нього буде витрачено мільярди доларів - при цьому інвестиції не окупляться роками через дорожнечу підводного будівництва.

І до того ж Москві доведеться надавати Анкарі серйозну знижку на газ - в іншому випадку Ердоган просто не дасть будувати. При цьому знижка турецькому президенту потрібна вже зараз. А газопровід буде будуватися кілька років.

Що ж стосується його другої гілки, то вона, як відомо, йде в нікуди - і немає абсолютно ніяких гарантій, що Москва доб'ється від європейських споживачів згоди з будівництвом частини маршруту від кордону Греції. А якщо не доб'ється - то не буде і другої нитки. Але навіть якщо і буде - всіх обсягів, які зараз траспортуються через українську ГТС, це все одно не компенсує.

Компенсувати ці обсяги можна тільки в тому випадку, якщо європейці погодяться з будівництвом "Північного потоку-2". Ось якщо будуть побудовані і "Турецький потік", і "Північний потік-2", то від українського транзиту дійсно можна буде відмовлятися.

І я не сумніваюся, що Путін зараз буде робити все можливе, щоб встигнути з обома проектами до 2019 року - часу, коли закінчується термін російсько-української угоди про транзит. Путін саме тому доручив керувати діями по будівництву "Північного потоку-2" своєму другу і лобісту, колишньому федеральному канцлеру Герхарду Шредеру. Але крім німецьких лобістів проекту, у нього чимало опонентів в Євросоюзі.

Втім, не сумніваюся, що Путін буде витрачати сили і гроші, щоб умовити цих опонентів - так, як він зараз умовив Ердогана. Йому дуже потрібна Україна. І тому дуже потрібна війна.

Відповідав за управління майном та медичне забезпечення: Заступник Шойгу попався на хабарі

вівторок, 23 квітень 2024, 22:55

Затримано заступника міністра оборони Росії Тимура Іванова - його підозрюють в отриманні хабаря. Про це з посиланням на Слідчий комітет РФ пишуть російські пабліки і ЗМІ, передають Патріоти України. ТГ-канал Mash пише, що Тимур Іванов відповідав за буд...

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...