Гучний скандал: Противників асоціації України з ЄС піймали на махінаціях з державними фінансами

Оприлюднено факти системних зловживань з боку GeenPeil - організації, яка ініціювала референдум, а нині є ключовим агітатором проти угоди з Україною.

Ілюстрація: nv.ua

У Нідерландах організатори референдуму щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС порушили фінансове законодавство і зловживали бюджетним фінансуванням. Про це повідомляє журналіст Роберт ван дер Норда в блозі на erasmusjournalisten, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Зокрема, розслідувач написав про системні зловживання з боку GeenPeil - організації, яка ініціювала референдум, а нині є ключовим агітатором проти угоди з Україною.

За даними журналіста, GeenPeil скористалася недоліками нідерландського законодавства і домовилася з приватними особами, щоб ті брали державне фінансування для міні-кампаній і дозволяли самій GeenPeil витрачати його.

Стверджується, що в схемі фінансування взяли участь 40 громадян, які подали заявки на фінансування індивідуальних кампаній в максимальному дозволеному обсязі - 5 тис. євро. Всі вони перераховували більшу частину отриманих грошей на рахунок GeenPeil. У підсумку ця організація отримала 150 тисяч євро бюджетних коштів, при законодавчо встановленому обмеження в 50 тисяч. У комісії з організації референдуму кажуть, що знають про існування такої схеми.

У розслідуванні наводиться фрагмент листування між GeenPeil і громадянами, які були залучені до цієї схеми фінансування.

"Ви отримуєте субсидію, далі перераховуєте ці гроші нам і ми надаємо вам все, що необхідно для кампанії. Ми навіть надаємо вам план, де у вашому населеному пункті вам буде краще працювати (агітувати). Ми надаємо вам все агітаційні матеріали і забезпечуємо зв'язок з іншими ентузіастами з вашої громади. На додаток, залишок вашого бюджету можна використовувати на оплату праці волонтерів та на оплату ваших власних витрат", - йдеться в інструкції.

Поки невідомо, якою буде реакція широких політичних кіл Нідерландів на оприлюднену у вівторок ввечері інформацію.

Як повідомлялося раніше в ЗМІ, нідерландський сайт, розроблений з метою допомогти людям зробити вибір на референдумі з питання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, має явно виражену антиукраїнську спрямованість і сповнений спірних і маніпулятивних тверджень.

"До Великодня готувалися. Вікна мили": Безугла знову обурена роботою комітету, у соцмережі відреагували

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:54

“За весь тиждень Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки не провів жодного засідання, жодного заходу, жодної міжнародної зустрічі, жодного спільного виїзду. Жодної активності не було. Тільки тиша і пусті коридори. Що це?” – напис...

До парламенту Канади внесли законопроєкт про прискорення військової допомоги Україні

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:31

У Канаді планують на законодавчому рівні спростити процес передачі Україні військової допомоги для боротьби із російським повномасштабним вторгненням. У нижній палаті парламенту країни зареєстрували відповідний законопроєкт. Ініціатором документа став ...