І у цього фюрера Бліцкриг провалився: НАТО і Євросоюз – одна антигібридна команда, - Столтенберґ

Із моменту російської незаконної анексії Криму так звані гібридні загрози, що поєднують класичні військові засоби, кібернетичні атаки, пропаганду та інші нетрадиційні способи тиску, стали чи не найактуальнішою проблемою як Європейського союзу, так і НАТО.

Саміт НАТО у Варшаві. Фото: Вікіпедія.

"Стримування агресивних апетитів Росії – як класичними військовими засобами НАТО, так і протистояння гібридним загрозам із залученням Євросоюзу – такі два напрямки безпекових зусиль обговорювали представники дипломатичних відомств країн НАТО протягом дводенних консультацій у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу", - написав Віталій Єреміца у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України.

Відтак, НАТО планує на саміті у Варшаві зміцнити свою готовність протистояти можливим сюрпризам з боку Росії. Має намір альянс підняти на якісно новий рівень і свою співпрацю з ЄС для протистояння гібридним загрозам.

Із моменту російської незаконної анексії Криму так звані гібридні загрози, що поєднують класичні військові засоби, кібернетичні атаки, пропаганду та інші нетрадиційні способи тиску, стали чи не найактуальнішою проблемою як Європейського союзу, так і НАТО. Ця проблема, створена кремлівськими ідеологами, тримає обидві організації у постійній напрузі. Тому нині у штаб-квартирі альянсу обидві структури вирішували, як протистояти гібридному феномену, який може паралізувати державу ще до початку реальної військової агресії.

Голова європейської дипломатичної служби Федеріка Моґеріні наголошує на тому, що «найголовнішим для ЄС та НАТО є потужна координація дій на всіх рівнях. Зокрема, обміни інформацією щодо існуючих загроз».«Наші дві організації різні, але й якимось чином вони й доповнюють одна одну, бо можуть працювати разом для додаткової вартості у встановленні безпеки й стабільності у світі», – заявила Моґеріні.

На анексію Криму НАТО і ЄС відповіли об’єднано – Столтенберґ

Втім, у пошуку безпеки й стабільності в Україні, яка втратила частину території через незаконну анексію Криму й переживає агресію Росії на Донбасі, ЄС та НАТО діють також разом, хоча й кожна на свій кшталт, – пояснює генсекретар військового блоку Єнс Столтенберґ.

«ЄС впровадила економічні санкції, тим часом, НАТО впровадило план дій для кращої готовності, збільшивши свої сили стримування й оборони, – каже він. – Це було частиною нашої військової адаптації, яка почалася з 2014 року. А разом це була наша дуже потужна й об’єднана відповідь».

При цьому, наголошує керівник Північноатлантичного союзу, збільшення присутності військових сил НАТО на східних кордонах, у Балтійському регіоні, Польщі та інших державах сходу – це саме наслідок поведінки Росії в Україні. «До анексії Криму ми не мали жодних планів збільшувати передову присутність наших військ у східній частині альянсу», – каже Столтенберґ.

Альянс хоче зустрічі з Росією, щоб потім у Москви не було зайвих зауважень

До Варшавського саміту, який відбудеться у липні, НАТО і ЄС планують розробити новий план тісної координації зусиль для боротьби з гібридними загрозами. Зокрема, каже Столтенберґ, йтиметься про обмін інформацією, підготовкою цивільної оборони, протистояння кібератакам та спільне розвінчування пропаганди й дезінформації, так звані «стратегічні комунікації».

Стосовно ж кількості військових частин НАТО, що будуть дислоковані на кордонах поблизу Росії, нині завісу привідкрив голова британської дипломатії Філіп Гаммонд. Він повідомив, що ці підрозділи альянсу нараховуватимуть понад 3500 осіб, командування якими здійснюватимуть США, Великобританія та Німеччина.

Водночас, дипломат пояснив, що те, що здійснює альянс, в Росії може бути неправильно інтерпретоване. Тому, на нинішніх зустрічах у штаб-квартирі НАТО вирішили ще до Варшавського саміту провести засідання Ради НАТО-Росія. Як пояснив Гаммонд, це буде найкращим способом уникнути наступних зауважень з боку Москви, що, мовляв, «ми не були поінформовані та не знаємо подробиць».

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...