Як Обама може влаштувати таємний хакерський взлом в Росії, - Politico

Таємні заходи США в кіберпросторі можуть варіюватися від знищення даних в російських урядових базах до публікації дискредитуючих кремлівських чиновників документів і копій елітних хакерських програмних засобів Москви.

В.Путін та Б.Обама. Фото: ВВС.

У четвер адміністрація Обами не побоялася натякнути на те, що США можуть таємно нанести Росії у відповідь удар за її втручання в рік президентських виборів не тільки за допомогою фінансових та дипломатичних санкцій, які вона оприлюднила публічно. Про це йдеться у статті американського видання Politico, передають Патріоти України.

"Ці дії не є сумарним підсумком нашої відповіді на агресивні дії Росії, - заявив президент Барак Обама. - Ми продовжимо застосовувати ряд заходів, коли і де ми захочемо, деякі з них не будуть розголошені".

Президент не став поширюватися далі, але добре відомо, що американський кіберарсенал - найкращий в світі, оснащений секретними засобами негласного проникнення в комп'ютерні мережі супротивників.

"Таємні заходи США в кіберпросторі можуть варіюватися від знищення даних в російських урядових базах до публікації дискредитуючих кремлівських чиновників документів і копій елітних хакерських програмних засобів Москви.

До цього часу були відомі тільки два випадки, коли США використовували кіберметоди для атаки. Майже десять років тому так званий вірус Stuxnet вивів з ладу 1000 з 6000 ядерних центрифуг Ірану. Не так давно адміністрація Обами запустила державну перманентну військову кіберкампанію проти "Ісламської держави".

Однак експерти з кібербезпеки - в тому числі деякі колишні урядові хакери, які повинні були брати участь в подібних операціях - попереджають, що адміністрація Обами, швидше за все, не вживатиме таємних заходів проти Росії зараз. Вони пояснюють, що подібні дії ризикують викликати ескалацію, обмежити розвідувальний потенціал США або перевищити традиційний стандарт пропорційності в конфлікті.

"Якщо дивитися з точки зору пропорційності", говорить Блейк Дарш, який чотири роки працював на Агентство національної безпеки (АНБ) як хакер, "дуже важко дати пропорційну кібервідповідь на те, що робить російський уряд".

Проте, якщо Обама захоче піти далі того, про що він оголосив, у нього є багато варіантів.

Виставити Путіна в поганому світлі

Існує чимало репортажів про те, що російський президент Володимир Путін отримує прибуток від темних фінансових угод. Одним з найменш агресивних варіантів кібервідповідей може стати публікація в США документів, в яких детально висвітлюються ці угоди.

"Я б подумав про речі більш дієві, наприклад, маніпуляції російською пресою, очорнення Володимира Путіна, яке матиме довготривалий ефект для нього особисто", - продовжує колишній урядовий хакер США Блейк Дарш, - Про речі, здатні підірвати його особистий авторитет".

Майкл Сулмейєр, екс-директор Пентагону з планування кіберполітіки, заявив, що, незважаючи на те, що публікація вбивчих фінансових документів, була б, швидше за все, пропорційною відповіддю на втручання Росії у вибори, це "на даний момент мало ймовірно".

"Зараз буде занадто очевидно, хто організував витік. Набагато вигідніше буде використовувати цю інформацію в більш зручний момент", - додав він.

"Звичайно, адміністрація Обами могла б оприлюднити викриваючі Путіна документи просто для того, щоб не дозволити Дональду Трампу приховати їх, коли він вступить на посаду".

"Якщо хтось має компромат на Путіна, йому, теоретично, правильно було б використовувати його зараз, коли відбувається зміна команд", - говорить Сулмейєр.

Послабити російських хакерів

Коли таємнича група, що називає себе Shadow Brokers, на початку цього року виклала в інтернет добірку хакерських утиліт АНБ, деякі експерти-аналітики назвали це спробою Росії відправити США повідомлення, мовляв, нам відомі ваші секретні коди і ми можемо опублікувати їх у разі потреби.

Щоб зашкодити Росії, адміністрація Обами могла б зробити щось подібне.

Американські контррозвідники недавно повернули фокус своєї уваги на російських шпигунів, і ЦРУ могло б розкрити і викласти в мережу кіберінструменти Кремля. Потрібно показати, як російські хакери зламали мережі, продемонструвати недоліки коду, який вони експлуатують, і ефективну нейтралізацію цих атак.

Адміністрація Обами вже зробила аналогічний, нехай і публічний, крок в минулий четвер, коли оприлюднила інформацію про прийоми російських хакерів, яку компанії можуть тепер використовувати для поліпшення якості моніторингового ПО, що відслідковує факти нападів пов'язаних з Москвою хакерів.

Знищення даних з серверів

Російські урядові структури і держкорпорації представляють для США привабливі цілі для проведення цифрових диверсій.

АНБ роками зламувати комп'ютерні мережі іноземних супротивників і заражало машини вірусами, які вони називають "імплантами" - фрагментами коду, які дозволяють агентству відстежувати дані, що проходять через ці мережі.

США можуть скористатися перевагами імплантів в російських міністерських мережах, щоб знищити важливі бази даних або маніпулювати ними.

У 2012 році в результаті кібератаки на гігантську нафтову компанію «Сауді Арамко», здійснену, можливо, за допомогою імпланту, була знищена інформація з 35 000 комп'ютерів, що зірвало поставки. Влада США поклала відповідальність за це на Іран.

"Мені подобається ця ідея, але я б сильно засумнівався в тому, чи робити це", - зазначає колишній хакер АНБ на умовах анонімності. - Якщо ми отримаємо доступ до цих серверів або каналів [комунікацій], це може перекрити нам доступ до хороших розвідданих".

Інша проблема зі знищенням даних урядових серверів полягає в тому, що вибір мети пов'язаний з ризиком - необхідно витримати суворий баланс.

"Справжній фокус в тому, - зазначає Сулмайєр, - щоб визначитися з тим, що буде метою".

"Напад має бути досить помітним, щоб було абсолютно ясно, що це не випадковий збій, але не таким, який призведе до ескалації, якщо противна сторона виявиться загнаною в кут і стане мстити".

Руйнування каналів зв'язку

У той час, як США майже напевно не поставлять під атаку цивільну інфраструктуру в Росії, вони можуть влаштувати цифрову атаку на канали зв'язку між урядовими агентствами в Москві.

Росія вже використовувала подібну тактику нападу на інші країни в минулому.

У 2007 році Росія за допомогою своїх хакерів атакувала фінансові мережі, системи зв'язку і новинні ЗМІ в Естонії, яка є однією з найбільш інтернет-залежних країн в світі. Рік по тому, за кілька тижнів до вторгнення в грузинську Південну Осетію, російські кібероператори атакували грузинські сервера, що належать до тієї ж категорії цілей, що і в Естонії, використовуючи для цього "сміттєвий трафік".

Але одна проблема з цією ідеєю, за словами колишнього хакера АНБ, полягає в тому, що порушення роботи мереж певних агентств може надати Росії конфіденційну інформацію про те, де саме в мережі розташовувався плацдарм США.

Порушення роботи фінансової системи

Одним з найдраматичніших із запропонованих варіантів було б втручання в російську економіку, можливо, шляхом публікації неправдивої інформації або зупинки роботи фінансових мереж.

США і міжнародні санкції вже значно послабили економіку Росії, але високопоставленим кремлівським чиновникам, схоже, вдалося витримати шторм. Пряма атака на фінансову систему Росії могла б зробити життя Путіна і його оточення більш складною.

Однак втручання у фінансовий сектор Росії загрожує настільки великим ризиком, що воно майже напевно не розглядається.

"Якщо ви почнете намагатися маніпулювати російськими фінансовими ринками за допомогою кібератак, - каже Дарш, - ваші дії можуть раптово привести до дуже великого каскадного ефекту на фінансовому ринку США, тому що ринки настільки пов'язані між собою".

"Останнє, що ви хотіли б зробити на посаді президента США, - додав він, - це знищити американську економіку, намагаючись відповісти якомусь хлопцеві, який зламав комп'ютери десяти політиків".

Крім того, цифрове втручання в економіку Росії призведе до порушення норм кіберетики, які адміністрація Обами послідовно впроваджувала.

"Міжнародне співтовариство багато втратить, якщо прийде до переконання на кшталт "що ж, коли стан речей неприємний, можна вдатися до маніпулювання у фінансовому секторі".

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...