Як Україні повертатимуть Надію: адвокат Марк Фейгін розповів про робочий сценарій звільнення Савченко

Прохання про помилування на ім'я Путіна Надія Савченко не напише нізащо, оскільки її провини у тому, в чому її звинувачує "російське правосуддя", немає.

Надія Савченко. Фото:www.radiosvoboda.org

Українська льотчиця Надія Савченко, яку судять в РФ за нібито причетність до вбивств російських журналістів на Донбасі, не погодиться на помилування, проте є можливість повернути її в Україну іншим способом. Про те, як Савченко можна відправити в Україну в інтерв'ю Апострофу розповів її адвокат Марк Фейгін, передають Патріоти України.

"Головний військовий прокурор Анатолій Матіос говорив, що "міняти ми не будемо", але відправити Александрова і Єрофєєва (Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва - російських спецназівців ГРУ, взятих в полон українськими військовими в Луганській області в травні 2015 року, - ред.) в Росію після призначення їм покарання і вироку ми можемо, тому що існує Конвенція про видачу іноземних громадян за місцем їх громадянства для відбування покарання за їх згодою, Україна і Росія в ній беруть участь.

Ніхто офіційно оголошувати, що це обмін, не буде, тому що для обміну немає умов, немає Женевської конвенції і немає визнання Росією себе учасником цього міжнародного конфлікту згідно ст. 3 конвенції (РФ офіційно не визнає своєї участі у війні проти України, тому конвенція в даному випадку не діє, - ред.). Тому формально процедура буде виглядати як передача Савченко в Україну для відбування покарання, а Єрофєєва і Александрова - в Росію", -пояснює Фейгін.

При цьому адвокат зазначає, що це є найімовірнішим сценарієм, "тому що альтернатива - це помилування, на яке Савченко не піде, оскільки вона не буде писати заяву про помилування на ім'я президента (Росії, - ред.), а це необхідно".

"Помилування - це прощення, тобто - визнання провини і прохання про прощення. Але Савченко ж провини не визнає, тому помилування для неї - шлях неприйнятний. Хоча хочу вам сказати, що, коли треба, і без її заяви могли б помилувати - все , мовляв, надсилайте, тут все просто.

Це формальна сторона. у всьому іншому - які додаткові умови? Їх, наскільки я можу судити, обговорюють в різних форматах, починаючи від зняття персональних санкцій в Європі, в березні буде обговорення в ЄС (термін дії адресних санкцій, введених в зв'язку з анексією Криму, закінчується 15 березня, - ред.), і закінчуючи липневим продовженням секторальних санкцій в тому ж ЄС (економічні санкції проти Росії були продовжені до 31 липня 2016 року, - ред.) і частини американських санкцій; це вже женевський формат переговорів, в якому беруть участь Сполучені Штати, крім європейських країн, Франції та Німеччини по Україні.

А всі інші речі - ми про них безпосередньо ніколи і не дізнаємося, тільки через якийсь час. Все це - конфіденційні переговори, я не в курсі, участі в них не беру, мене цікавить виключно відправка Савченко додому", - підкреслив Фейгін.

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...