Японія не розглядає можливість повернення Курил в обмін на визнання окупації Криму - Абе

Японський прем'єр заявив, що його країна займає в цьому питанні єдину позицію з іншими країнами G7 і ввела санкції відносно Росії, оскільки проблема ще ширша - вона має відношення і до ситуації на сході України.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Фото:hi-news.ru

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе розповів під час дебатів у бюджетній комісії нижньої палати парламенту про деталі переговорів між Токіо і Москвою, що стосуються долі Курильських островів і мирної угоди. За його словами, питання Кримського півострова, через окупацію якого проти РФ багато країн ввели санкції, в тому числі і Японія, в цьому контексті не обговорюється. Також він заявив, що територіальна суперечка навколо Південних Курил стосується і їх акваторії, передають Патріоти України з посиланням на NEWSru.ua.

Абе підкреслив, що Японії потрібні всі чотири острови - Ітуруп, Кунашир, Шикотан і Хабомаї. "Чотири північних острова - це споконвічні території Японії", - сказав глава японського уряду, додавши, що "в позиції Японії не відбулося змін".

"Необхідно думати про проблему чотирьох островів, в тому числі і про їх акваторії", - додав він. Токіо, за його словами, готове "вести наполегливі переговори з метою вирішення проблеми приналежності чотирьох островів і укладення мирного договору" з Росією.

Варто відзначити, що перед цим у ЗМІ з'явилась непідтверджена інформація, що японська сторона нібито готова розглянути питання про укладення договору за умови повернення Росією двох з чотирьох островів - Шикотану і Хабомаї. Питання мирного договору планується обговорити в ході наміченого на грудень 2016 року візиту в Японію президента Росії Володимира Путіна.

Крім того, під час дебатів в парламенті Абе заявив, що питання ставлення Токіо до Криму не буде порушуватися на нинішніх переговорах з Росією. За його словами, Японія все одно не визнає захоплення росіянами українського Криму:

"... Ми заявляли, що не визнаємо зміни ситуації в світі на основі військової сили. Ми займаємо в цьому питанні єдину позицію з іншими країнами G7 і ввели санкції відносно Росії, проблема ще ширша - вона має відношення і до ситуації на сході України. Ми неодноразово виступали за неухильне виконання Мінських угод. Японія закликає до цього не тільки Росію, але й Україну. Однак я не розумію, яке це має відношення до переговорів про території і укладення мирного договору".

Японський прем'єр також відповів на запитання представника японської опозиційної Демократичної партії, який цікавився роллю США в переговорах між Японією і Росією. Депутат нагадав, що спільна радянсько-японська декларація 1956 року провалилася саме через протидію Вашингтона.

"Ми не радимося з США по кожному пункту переговорів з Росією, але основні думки ми, як союзник США, повідомляємо американській стороні", - підкреслив Абе. Він додав, що американська влада в курсі майбутнього візиту Путіна.

Україна планує "рухатися вперед": У Байдена заявили, що ЗСУ готуються до нового контрнаступу

неділя, 5 травень 2024, 11:48

Україна планує розпочати новий контрнаступ на позиції російських загарбників у 2025 році, щоб утримати Кремль від отримання додаткових переваг цього року. Про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, інформує Financial Tim...

"Ми повинні": Макрон закличе Цзіньпіна натиснути на Путіна, щоб закінчити війну в Україну

неділя, 5 травень 2024, 11:30

Під час візиту китайського лідера Сі Цзіньпіна до Франції, президент Еммануель Макрон звернеться з закликом до Пекіну посилити тиск на Москву, щоб вона припинила збройну агресію проти України, передають Патріоти України. Візит китайського лідера до Фра...