"Ідіть фарбувати писанки": Нардепи "вибили" з-під Луценка крісло глави ГПУ, - журналіст

Інтриги серед депутатів відстрочили призначення Юрія Луценка головою Генпрокуратури.

Юрій Луценко. Фото:zn.ua

Парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності практично заблокував призначення Юрія Луценка генпрокурором. Члени комітету, на засіданні 20 квітня, відхилили законопроект №4469, який прибирав для кандидатури Луценка перешкоди, пов'язані з його призначенням на пост глави ГПУ. Замість цього депутати несподівано схвалили інший законопроект, який може створити Луценкоds непередбачені перешкоди. Про це пише видання Апостроф, інформують Патріоти України.

"Законопроект під Луценко" Алексєєва стояв першим питанням на порядку денному парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Однак, коли почалося засідання, з'ясувалося, що в Раді зареєстрований ще один законопроект, №4481 авторства Віктора Развадовського з фракції "Воля народу" і Миколи Паламарчука з "Блоку Петра Порошенка". Саме його і розглянули в першу чергу.

Законопроект Развадовського дещо посилював вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. Зокрема, якщо в законопроекті Алексєєва говорилося про те, що глава ГПУ повинен мати досвід роботи або в галузі права, або в законодавчій сфері та правоохоронних органах, то в законопроекті Развадовського залишилися лише вимоги до стажу роботи в галузі права.

Реєстрацію законопроекту Развадовський пояснив, що має на це право як суб'єкт законодавчої ініціативи. Депутат також запропонував, щоб кандидат на посаду генерального прокурора мав стаж роботи в галузі права не менше п'яти років, вища освіта, а також володів державною мовою. Комітет розглянув законопроект Развадовського і підтримав його з поправкою про зменшення терміну роботи в галузі права з п'яти до трьох років. В результаті, комітет рекомендував парламенту прийняти саме цей законопроект за основу і в цілому.

Законопроект Сергія Алексєєва, який розглядався після цього, депутати обговорювали неохоче, перебиваючи доповідача репліками "текст ми вже читали". Дійсно, як раніше писало видання, законопроект Алексєєва ідентичний законопроекту, поданому раніше депутатом, а тепер міністром Степаном Кубівим. На минулому засіданні комітету депутати про законопроект Кубіва відгукувалися досить невтішно. В результаті комітет прийняв рішення "повернути законопроект суб'єктам законодавчої ініціативи на доопрацювання".

Народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко зазначив, що законопроект Развадовського має на меті не допустити Луценка до посади генпрокурора, адже вимоги в ньому виписані так, щоб Луценко їм не відповідав.

Юрій Луценко такого повороту справ явно не очікував. Він прийшов на засідання комітету в гарному настрої, в своєму виступі навів докладні аргументи, чому необхідно прийняти законопроект Алексєєва. Пояснював, що мета прийняття законопроекту - не тільки в зміні вимог до кандидата на посаду глави ГПУ (що забезпечило б йому цю посаду), але і в зміні ряду "важливих моментів" в Законі про прокуратуру. Після провалу законопроекту Луценко заявив, що сильно розчарований.

"Тепер законопроект не можна буде змінити у Верховній Раді, тому що він не просто відхилений, а повернутий назад розробникам", - заявив Луценко журналістам. Він також визнав, що питання призначення глави ГПУ тепер відкладене і порадив всім "йти фарбувати писанки", тому що до Великодня вже нічого не буде. За словами Луценка, навіть якщо законопроект Развадовського і буде прийнятий, то він вступить в силу тільки після опублікування. Це означає, що президент не зможе внести кандидатуру на посаду генерального прокурора в день прийняття законопроекту, тобто в четвер, 21 квітня. А 22 квітня буде п'ятницею, коли в Раді відсутні багато депутатів.

Незважаючи на невдоволення глави фракції БПП, депутати інших фракцій, з якими поспілкувалося видання, відзначають, що прийняття законопроекту Развадовського зовсім не означає, що Луценко не зможе очолити ГПУ. Як розповів депутат від "Самопомочі" Руслан Сидорович, до кінця не зрозуміло, що мається на увазі "під роботою в області права".

Депутати зазначають, що законодавчу роботу в парламенті або навіть роботу помічника народного депутата, яким був Луценко, також цілком можна вважати "роботою в області права". Те ж стосується і його роботи на посаді міністра внутрішніх справ. І якщо скласти стаж роботи Луценка помічником народного депутата, депутатом, а також міністром, то цілком може набратися 3 роки стажу, як того вимагає законопроект Развадовського.

У той же час, сам Юрій Луценко налаштований скоріше песимістично. Як він заявив виданню, ситуація з раптовою реєстрацією нового законопроекту - це опір старих кадрів в прокуратурі. Руслан Сидорович в свою чергу пояснив, що, на його думку, частина депутатів з БПП і НФ просто не готові були голосувати за законопроект Алексєєва, тому і був внесений альтернативний законопроект.

За словами Сидоровича, це може залучити підтримку депутатів з депутатської групи "Воля народу". Крім того, в законопроект Развадовського можуть бути внесені правки, які зроблять його більш відповідним для Луценка. Втім, депутат також не виключає, що, незважаючи на рішення комітету, на розгляд парламенту, все таки буде внесений законопроект Алексєєва.

З ним не згоден депутат Сергій Лещенко. За його словами, Андрій Парубій не піде на порушення процедури. "Парубій цього не зробить, він порядна людина", - зазначив Лещенко.

Як розповіли деякі депутати, причина конфліктної ситуації може також полягати і в тому, що НФ і БПП не змогли до кінця домовитися щодо закону про спецконфіскаціі, голосування по якому було частиною переговорів двох фракцій.

У той же час, за ще одного важливого питання - щодо посади першого заступника глави ГПУ - фракції, мабуть, дійшли згоди. Ним все-таки стане депутат від "Народного фронту" Дмитро Сторожук. "Наскільки я знаю, вони обидва (Луценко і Сторожук) сьогодні спілкувалися щодо їх спільної роботи в Генеральній прокуратурі, обговорювали, де чия відповідальність", - розповів виданню один з народних депутатів.

Росія тероризує Україну обстрілами та зібралася у великий наступ: Жданов пояснив, що задумали в Кремлі

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:27

Обстріли українських міст останнім часом почастішали. Російські пропагандисти знову закликають знищити Київ та Харків. А із настанням літа, як пише британське видання The Economist, зростає загроза нового масштабного наступу російських військ по всій л...

"Ухилянтів треба брати за вухо і вести до ТЦК": Мер Конотопа записав звернення до нардепів (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:15

Поки Верховна Рада продовжує готувати законопроєкт про мобілізацію – профільному комітету залишились розглянути 5% поправок – міський голова Конотопа звернувся до народних депутатів із закликом “не гратися в політику". На цьому міський голова Конотопа ...