Імена злочинців відомі: Атаку на MH17 провели російські воєначальники, - нідерландські ЗМІ

У своїй доповіді журналісти-дослідники міжнародного колективу Bellingcat повідомляють, що відповідальність за збитий MH17 лежить на двох особах: міністрі оборони Росії Шойгу і президентові Путіні.

Російські військовослужбовці біля "Бука". Фото:http://nos.nl/

Вище військове керівництво Росії, на чолі з президентом Путіним, приймало рішення направити ракетний комплекс Бук на фронт в Україні. І, таким чином, вони несуть відповідальність за збитий малазійській "Боїнг" рейсу MH17 в липні 2014 р. До таких висновків дійшов міжнародний колектив розслідувачів Bellingcat в опублікованій сьогодні доповіді, повідомляють Патріоти України з посиланням на голландську телерадіокомпанію NOS.

На початку цього року NOS повідомляло вже про це дослідження, з якого стало зрозуміло, що кількість людей, що мають відношення до збитого MH17 зводиться до двадцяти російських солдатів. Вони повинні знати, хто саме 17 липня 2014 запустив ракету з "Бука" у літак Malaysia Airlines, говорить засновник Bellingcat Еліот Хіггінс.

У своїй доповіді повідомляють журналісти-дослідники, що відповідальність за збитий MH17 лежить на двох особах: міністрі оборони Росії Шойгу і президентові Путіні. "Вони дали зброю, яка, ймовірно, і управлялася теж військовими російської армії. В результаті чого і був збитий MH17". Хто в кінцевому підсумку натиснув кнопку, Bellingcat поки не зміг з'ясувати.

Bellingcat в минулому році встановив, які підрозділи дану ракетну систему Бук, яка збила MH17, транспортували в Україну. Це був другий батальйон 53-ї зенітної ракетної бригади, з російського Курська.

Завдяки пошуку більше року по соціальних медіа і порівнянню тисяч фотографій, відео та документів, Bellingcat повністю з'ясував склад цього другого батальйону. Батальйон складався з близько ста військових, але Bellingcat вдалося звузити групу, що безпосередньо брали участь до приблизно двадцяти.

Звіт показує (частково анонімно) імена і фотографії, серед інших чотирнадцяти офіцерів, в тому числі командирів ракетних комплексів Бук з другого батальйону. Одним з них є Сергій Борисович Мучкаєв, командир 53 зенітної ракетної бригади. Крім того, деякі так звані "дуже досвідчені солдати", які навчалися керувати ракетним комплексом Бук.

"Вони повинні знати, хто з них натиснув кнопку. Вони також повинні знати, хто віддавав накази для запуску ракети", - сказав раніше Хіггінс для NOS. Bellingcat точно знає, хто ці люди. "У нас є їхні фотографії і імена і ми зберігаємо іншу інформацію, яка доступна про них в Інтернеті".

Хоча Хіггінс, як засновник Bellingcat, в кінцевому рахунку несе відповідальність, більшу частину звіту написав його помічник Даніель Ромейн. Про його ролі і його мотивації - неоплачуваної - для цього дослідження, говорить він в інтерв'ю NOS.

Bellingcat в кінці грудня представив Нідерландській Прокуратурі (OM) доповідь, з іменами і фотографіями в повному обсязі. Коментуючи, Нідерландська Прокуратура дала знати, що "всі імена і інші дані розглядаються серйозно, будуть досліджені і оцінені на предмет можливості кримінального розслідування".

Нідерландська прокуратура протягом року підготує повні кримінальні докази і про тип ракети "Бук", який був використаний і про місце, з якого був зроблений запуск ракети.

Рейтинги не суттєво: "Якщо не буде телемарафону, то виникне медіахаос", - радник Єрмака Лещенко вимагає СБУ розібратись з критиками медіапроекту ОП

вівторок, 30 квітень 2024, 0:52

Скандальний діяч запевняє, що всі хто критикує інформаційну політику його з Єрмаком медійного дітища - або запроданці, або корисні ідіоти Кремля. Радник глави Офісу Президента Сергій Лещенко, екс-нардеп та ситуативний залізничник запевняє, що без телем...

Бронетехніка та боєприпаси: Німеччина передала нову партію військової допомоги ЗСУ

вівторок, 30 квітень 2024, 0:15

Німеччина відзвітувала щодо нового пакета військової допомоги для України, до якого увійшли додаткові засоби протиповітряної оборони, снаряди й бронетехніка. Про це повідомляється на офіційному сайті німецького уряду в понеділок, 29 квітня. До списку у...