Імпортозаміщення по-російськи: Російські бариги від "оборонки" просто переклеювали етикетки

Ділки купували товари імпортного виробництва і, не проводячи з ними будь-яких значущих технологічних операцій, продавали в рамках державного оборонного замовлення під виглядом товарів, вироблених в РФ.

Імпортозаміщення виявилося фіктивном. Фото: СК "102 рота".

Заступник глави Федеральної антимонопольної служби (ФАС) Росії Максим Овчинников направив лист в Мінпромторг, в якому повідомляється, що ряд російських компаній по суті проводили фіктивне імпортозаміщення. Вони купували іноземну техніку і під виглядом вітчизняної продавали її російським оборонним підприємствам, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Коммерсант".

«Виявлено випадки, коли зареєстровані на території РФ господарюючі суб'єкти купували товари імпортного виробництва і, не проводячи з ними будь-яких значущих технологічних операцій, фактично обмежуючись розбиранням-збіркою, заміною етикеток або русифікацією, реалізували їх в рамках державного оборонного замовлення (ГОЗ - ред.) під виглядом товарів, вироблених в РФ», - повідомив Овчинников.

Співрозмовники видання на ринку електроніки стверджують, що для поставок іноземної техніки під виглядом російської часто використовується схема OEM (original equipment manufacturer), в рамках якої російські компанії закуповують обладнання в іноземних вендорів і після модернізації продають його під своїм брендом.

«OEM практикується по всьому світу і в ідеалі дозволяє компаніям об'єднувати зусилля для виробництва кінцевого продукту. Наприклад, одна компанія виробила обладнання, а інша - софт для нього. У Росії нерідко беруть іноземну техніку і без якоїсь модернізації просто ставлять на неї свій лейбл», - пояснив один зі співрозмовників видання.

У Росії з середини 2011 року діє постанова уряду «Про встановлення заборон та обмежень на допуск товарів, що походять з іноземної держави, для потреб оборони і безпеки держави». Остання редакція вступила в чинності 1 січня 2016 року, відповідно до неї товари та послуги від іноземних постачальників можуть закуповуватися для потреб оборони і безпеки країни тільки в разі відсутності аналогів, вироблених в Росії, що має бути підтверджено висновком Мінпромторгу.

"Це має бути не наша ініціатива": Сікорський заявив, що Польща таки може повернути українських чоловіків

неділя, 28 квітень 2024, 14:42

Польща може повернути українських чоловіків призовного віку, якщо буде така ініціатива з боку влади України. Про це сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю TVN24, передають Патріоти України. Польський міністр вважає, що у...

Не через те, що бояться терактів: Британська розвідка проаналізувала, чому РФ другий рік поспіль скасовує "Безсмертний полк" до 9 травня

неділя, 28 квітень 2024, 14:30

Російська влада другий рік поспіль скасувала проведення традиційної ходи "Безсмертний полк" на 9 травня через страх виникнення надзвичайних ситуацій і прояву невдоволення населення через війну в Україні. Про це йдеться у звіті міністерства оборони Вели...