Каста недоторканих: Комісія суддів накинулась на Громадську раду доброчесності зі звинуваченнями

​На думку вищих «жерців Феміди» України представники громадськості багато на себе взяли

Вища кваліфікаційна комісія суддів

Вища кваліфікаційна комісія суддів звинувачує Громадську раду доброчесності у перевищенні повноважень та розповсюдженні неправдивої інформації. Про це йдеться у повідомленні прес-служби ВККСУ, оприлюдненому 3 жовтня, зазначають Патріоти України.

"У рамках конкурсу до Верховного Суду ГРД перевищує свої повноваження та вимагає цього від президента України", – йдеться в повідомленні.

ВККСУ зазначає, що внаслідок судової реформи всі політичні інститути втратили можливість впливати на призначення або звільнення суддів. Відтепер звільняти/призначати суддів належить виключно до повноважень Вищої ради правосуддя.

"Президент може лише підписати указ про призначення суддів на посади – він не може повернути його або не підписати. Не потрібно закликати президента до неправомірних дій", – також йде мова у заклику комісії.

"Якщо члени ГРД вважають, що не впорались із завданням, покладеним на них під час конкурсу, вони мають право вийти зі складу ради та дати можливість працювати іншим експертам", – також наголошують у ВККС.

На їхню думку, що експеримент із наділенням громадського органу функціями впливу на результати конкурсу, "можливо, є невдалим".

ВККС нагадує, що за результатами складного публічного конкурсу обрала 120 переможців, Вища рада правосуддя – рекомендувала 111 з них.

"Водночас ГРД висуває ультиматум – погодитись з усіма висновками та "прибрати" тих кандидатів, які не подобаються членам Громадської ради. Члени ГРД поводяться так, наче конкурс повністю залежить лише від їх думки, натомість інші чинники – іспит, тести, інтерв’ю, експертна оцінка компетентності не мають значення", – обурюються в комісії.

У ВККС стверджують, що 30 кандидатів з негативними висновками ГРД стали переможцями конкурсу, "попередньо спростувавши їх аргументацію та продемонструвавши безпідставність висунутих їм звинувачень".

Також у комісії стверджують, що згідно зі звітом, підготовленим спільно з Радою Європи провідними українськими правниками, у 17 випадках ГРД використовувала ненадійні джерела інформації.

"Щонайменше у 21 випадку ГРД вдалася до переоцінки судових рішень кандидатів, що не входить до повноважень ГРД. У 20 випадках застосовувалась нерелевантна інформація, а у 17 – інформація, яка не є об’єктом перевірки. Також зафіксовано чотири випадки неоднакового підходу до оцінки конкретних фактів та обставин", – заявляють у ВККС.

Водночас у комісії наголошують, що "діяли виключно відповідно до методології, затвердженої до початку конкурсу, та оприлюднили відповідні остаточні рішення".

Раніше у Громадській раді доброчесності заявляли, що кожен четвертий переможець конкурсу в новий Верховний суд України не має права там працювати через невідповідність критеріям доброчесності.

До списку, зокрема, входять судді Наставний та Слинько, які не вказали у деклараціях доброчесності, що були у колегії суддів, яка розглядала у касаційній інстанції справу Луценка. Тоді суд підтвердив рішення про його ув’язнення.

Масований удар 29 березня: У Повітряних силах розповіли, скільки дронів і ракет вдалося збити

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:57

Протиповітряна оборона в ніч на 29 березня знищила 84 повітряні цілі противника з 99, якими Росія атакувала Україну,, заявив командувач Повітряних сил Микола Олещук, передають Патріоти України. Пряма мова: "В ніч на 29 березня 2024 року противник зав...

Було кілька причин: Сирський пояснив відхід українських сил з Авдіївки

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:52

Для відходу українських сил із Авдіївки Донецької області було декілька причин. При цьому під час боїв за місто російські війська зазнали колосальних втрат, зокрема понад 47 тисяч військових. Про це розповів головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, пе...