"Казнить нельзя помиловать": У Путіна назвали три сценарії для Савченко

Серед них: етапування, можливість обміну та відбування покарання в Україні.

Надія Савченко. Фото:www.radiosvoboda.org

У Росії назвали три сценарії, які можуть чекати українську льотчицю і народного депутата Надію Савченко, незаконно засуджену в Росії: етапування в колонію, обмін на російських громадян, засуджених або заарештованих за кордоном, і екстрадиція в Україну для відбування покарання на батьківщині. Про це повідомляє РИА Новости, інформують Патріоти України.

Вирок громадянці України Надії Савченко, засудженій на 22 роки ув'язнення в колонії загального режиму, вступив в законну силу, повідомив прес-секретар Донецького суду Ростовської області Юлія Калачова.

"До суду не надходили апеляції на вирок від жодної зі сторін. Ні прокуратура, ні потерпілі, ні обвинувачена та її захист вирок оскаржувати не стали, таким чином з 00:00 годин він вступив в законну силу", - зазначила прес-секретар.

Тепер доля Савченко може скластися за трьома сценаріями.

1. Етапування

Відповідно до закону, засудженого етапують в колонію протягом десяти днів з дня набрання вироком законної сили. Зазвичай засуджений відправляється в колонію в регіоні свого проживання, однак це правило не стосується засуджених москвичів та іноземних громадян. Так що Савченко може виявитися в будь-який з 60 жіночих колоній загального режиму.

Для безпеки про те, в яку саме колонію відправляється засуджена, ФСВП повідомляє тільки її родичів.

2. Можливість обміну

З дня набрання вироком чинності також може бути запущений процес домовленості про обмін Савченко на російських громадян, які перебувають під арештом за кордоном.

Захист української льотчиці розраховує, що Савченко можуть обміняти на колишніх російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва, яких судять в Києві.

Адвокати також висували версію, що Надію Савченко можуть обміняти на засуджених в США Костянтина Ярошенка та Віктора Бута.

Можливість обміну Савченко не виключав і офіційний представник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін. "Звичайно, справедливість вимагає, щоб відсиділа всі 22 роки, але якщо це допоможе витягнути з київських катівень хороших і чесних людей, то можна і піти на обмін", - заявив він в інтерв'ю газеті "Вечірній Челябінськ" 1 квітня.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков минулого тижня повідомив журналістам, що не має інформації про обмін Савченко, а в понеділок заявив, що "нових елементів в цьому питанні немає".

Тим часом заступник голови МЗС Росії Сергій Рябков в інтерв'ю РИА Новости назвав розмови про обмін Савченко "спекуляціями" і сказав, що це "не є предметом нашого діалогу з США". "В ході останніх контактів, в тому числі на найвищому рівні під час перебування тут держсекретаря США Джона Керрі і в подальшому, ніякі варіанти обміну Савченко на кого б то не було не обговорювалися", - заявив Рябков.

"Є два колишніх російських військовослужбовців, які чекають на суд у Києві, Александров і Єрофєєв. Тут те ж саме: ніякого обміну думками з американцями щодо звільнення Савченко під гарантії звільнення або передачі цих наших громадян не було. І, в принципі, ми вважаємо, що подібні спекуляції не допомагають справі ", - сказав заступник глави МЗС.

3. Відбування покарання в Україні

Захист Савченко вважає, що найближчим часом українська влада попросить Росію видати засуджену для відбування покарання на батьківщині.

"Наскільки мені відомо, відразу після вступу вироку в законну силу, Київ направить екстрадиційний запит про передачу Савченко для відбування покарання в Україні", - повідомив її адвокат Микола Полозов.

Він нагадав, що згідно з Конвенцією про передачу засуджених 1983 года, відповідь на такий запит дається протягом місяця. "Однак може бути запитаний і додатковий місяць, таким чином граничний термін для відповіді російської сторони - 60 днів", - уточнив Полозов.

Адвокат додав, що стаття 12 Конвенції дозволяє державі, яка приймає свого громадянина для відбування покарання за вироком іншої країни, амністувати або помилувати засудженого.

Нагадаємо, Донецький суд Ростовської області визнав Савченко винною в загибелі журналістів ВГТРК в Донбасі і незаконному перетині держкордону. Суд призначив їй покарання у вигляді позбавлення волі строком на 22 роки і штрафом в 30 тисяч рублів. В термін покарання Савченко зарахували час, який вона пробула під арештом. Таким чином, повний термін покарання вона відбуде в 2036 році, а через 12 років може попросити про умовно-дострокове звільнення.

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...