Хіти тижня. "Анаконда" стискає кільця: Офіційний Лондон запропонував новий спосіб відрізати Росію від міжнародних ринків

Не вводячи прямої заборони на володіння російським держборгом, в Лондоні пропонують заборонити кліринговим компаніями реєструвати угоди з суверенними паперами РФ. Це закриє можливість їх продажу на вторинному ринку.

Тереза Мей. Фото:Голос Америки

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей погодилася розглянути пропозицію парламенту про радикальне посилення антиросійських санкцій. Як повідомляє The Guardian, мова йде про те, щоб перекрити уряду РФ доступ на європейський борговий ринок, а європейським інвесторам непрямим шляхом заборонити операції з російськими борговими зобов'язаннями, передають Патріоти України.

Не вводячи прямої заборони на володіння російським держборгом, в Лондоні пропонують заборонити кліринговим компаніями, включаючи Euroclear і Clearstream, реєструвати угоди з суверенними паперами РФ. Це закриє можливість їх продажу на вторинному ринку.

З ідеєю виступив глава комітету із зовнішньої політики британського парламенту Том Тугендхат, на думку якого, діючий режим санкцій містить «діру»: в той час як найбільші російські держкорпорації відрізані від можливості позичати за кордоном, уряд Росії не має таких обмежень і продовжує залучати гроші на заході.

В середині березня, в розпал скандалу з отруєнням в Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля, Мінфін розмістив єврооблігації на 4 млрд доларів, з яких 1,56 млрд вклали британські інвестори. Організатором випуску став «ВТБ Капітал», незважаючи на те, що сам банк перебуває під санкціями.

«На даний момент Росія може позичати гроші на ринках капіталу ЄС і США, і з їх допомогою підтримувати пов'язані з Кремлем банки і компанії, які такої можливості вже позбавлені», - пояснив Тугендхат.

Більш того, розміщуючи бонди, Росія дала можливість своїм багатющим громадянам, що зберігали гроші у Великобританії, повернути їх на батьківщину до того, як британський уряд запустив механізм санкцій і перевірок активів, а провідні клірингові палати Лондона фактично допомогли Москві, додав Тугендхат.

Введення заборони на операції з російським держборгом, в тій чи іншій формі, за його словами, є «єдиною серйозною зброєю, здатною обмежити нелегальну активність Росії, включаючи військову».

Станом на 1 лютого іноземні інвестори контролювали близько третини всіх боргових зобов'язань російського уряду: вони тримали рублеві облігації федеральної позики на 2,27 трлн рублів (33,9%), а також євробонди на 15,1 млрд доларів (38%).

Пропозиція британських парламентаріїв, очевидно, буде пострілом собі в ногу, оскільки створить серйозні проблеми для європейських інвесторів в російські папери, каже директор аналітичного департаменту «Локо-інвест» Кирило Тремасов: уявити такий сценарій досить складно, навіть Мінфін США на нього не наважився.

Проте, поява цієї теми в публічному просторі дуже наочно підкреслює тезу про те, що в справі Скрипаля "дипломатичними заходами все не обмежиться", попереджає Тремасов.

"Тема фінансових санкцій відносно Росії повернулася до порядку денного, і не виключена поява нових ініціатив в цьому напрямку. Це погана новина для російських ринків. Результатом, швидше за все, буде розширення спредів та збільшення ризиків країни, посилення тиску на рубль і акції", - додає він.

Поки держбонди РФ на новини з Лондона ніяк не відреагували, відзначають аналітики "Райффайзебнанку": вчора їх котирування підросли "слідом за позитивною динамікою американських держоблігацій і через збереження відносно високих цін на нафту".

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...